Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va participa la Kiev la sărbătorirea a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei. Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski

4 săptămâni in urmă 19

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lui august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei, relatează Agerpres,conform AFP.

În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că nu va putea merge la Kiev pentru aceste ceremonii.

„Preşedinta nu îşi va modifica poziţia, dar Comisia va fi reprezentată la nivelul corespunzător”, a declarat purtătorul ei de cuvânt, Eric Mamer.

Absenţa preşedintei Comisiei pune în pericol proiectul unui summit UE-Ucraina la Kiev în această perioadă, a indicat pentru AFP un diplomat european.

Liderii ucraineni, care se confruntă cu tensiuni sporite cu Rusia, au organizat o întâlnire a Platformei internaţionale pentru Crimeea la 23 august, în ajunul ceremoniilor de independenţă şi au dorit să organizeze un summit UE-Ucraina cu liderii instituţiilor Uniunii, a precizat diplomatul.

Preşedintele Zelenski a discutat telefonic joi cu Charles Michel şi a abordat aceste proiecte. Două opţiuni sunt în prezent studiate pentru proiectul summitului: organizarea lui fără preşedinta Comisiei, dar cu un reprezentant al executivului european, sau amânarea acestuia, a explicat el.

Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski într-o scrisoare semnată de şeful ei de cabinet şi acest procedeu, considerat puţin protocolar, a creat o nouă polemică la Bruxelles.

Scrisoarea semnată de şeful de cabinet al preşedintei Comisiei a fost publicată de corespondentul cotidianului francez Liberation.

„Nu spun că această scrisoare nu există, dar nu a plecat şi nu a fost transmisă autorităţilor ucrainene, potrivit informaţiilor mele”, a explicat Eric Mamer.

Preşedinta Comisiei nu a răspuns la invitaţia adresată de şeful statului ucrainean, „deoarece se afla într-o misiune în Turcia şi apoi în Iordania”, a declarat el.

Ursula von der Leyen a plecat ulterior în Germania pentru a petrece câteva zile cu familia ei pe care ea nu o mai văzuse de la Crăciun şi s-a întors la Bruxelles pe 12 aprilie, a precizat el, în punctul maxim al polemicii cu Charles Michel provocată de „sofagate” pe 6 aprilie la Ankara.

Preşedinta Comisiei „va semna răspunsul său către preşedintele ucrainean şi se va asigura că toate răspunsurile pentru şefi de stat sau de guvern vor purta semnătura ei”, a indicat purtătorul său de cuvânt. „Preşedinta are încredere deplină în şeful ei de cabinet”, a adăugat el.

„Comisia Europeană sprijină Ucraina, iar preşedinta speră să reitereze acest sprijin în cursul unei viitoare întâlniri cu preşedintele Zelenski”, a conchis el.

Relaţiile dintre preşedinţii celor două instituţii ale UE sunt deteriorate de la misiunea lor la Ankara, pe 6 aprilie, din cauza priorităţii acordate de protocolul turc preşedintelui Consiliului, reprezentând cele 27 de state membre.

Ursula von der Leyen a fost aşezată pe o canapea într-o parte, iar Charles Michel a luat loc în singurul fotoliu instalat lângă cel al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Preşedinta Comisiei consideră că a fost umilită de preşedintele turc şi de Charles Michel care nu a reacţionat la această situaţie. Acesta din urmă şi-a exprimat între timp „regretul său profund”.

Sursa foto: consilium.europa.eu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă