Președintele Braziliei, la o zi după ce țara a înregistrat cel mai negru bilanț privind decesele: „Nu vă mai văitați. Cât timp veți continua să plângeți?”

2 luni in urmă 2

Președintele Jair Bolsonaro le-a spus brazilienilor să „nu se mai plângă” de Covid-19, după ce a criticat măsurile de combatere a virusului, în ciuda creșterii numărului de cazuri și de decese, relatează BBC.

Declarațiile lui Jair Bolsonaro au venit la o zi după ce Brazilia a înregistrat o creștere record a deceselor zilnice. Brazilia se confruntă cu cea mai gravă fază a pandemiei de până acum, fapt ce a făcut ca sistemul de sănătate să fie în criză. Ca răspuns, unele orașe și state au impus propriile restricții.

Ministerul Sănătății din Brazilia a anunțat că peste 260.000 de oameni au murit din cauza Covid-19, a doua cea mai mare cifră de morți din lume, după SUA.

La acest număr s-au adăugat joi alte 1.699 de decese, cifra mortalității fiind într-o ușoară scădere față de recordul 1.910 de persoane decedate stabilit miercuri.

Între timp, au fost raportate alte 75.102 cazuri noi de coronavirus, a doua cea mai mare creștere zilnică înregistrată de la debutul pandemiei.

Explozia cazurilor a fost atribuită răspândirii unei variante extrem de contagioase a virusului despre care se crede că își are originea în orașul Manaus, din Amazon.

Cu toate acestea, joi, Jair Bolsonaro a continuat să minimizeze amenințarea pe care o reprezintă coronavirusul.

„Nu vă mai văitați. Cât timp veți continua să plângeți pentru asta?”, a declarat Bolsonaro la un eveniment.

„Cât mai stați acasă și veți închide totul? Nimeni nu mai suportă. Regretăm decesele, din nou, dar avem nevoie de o soluție”, a continuat președintele Braziliei.

Guvernatorului statutului brazilian Sao Paulo, Joao Doria, a vorbit în termeni duri despre modul în care Jair Bolsonaro a tratat pandemia de COVID-19.

Într-un interviu la BBC, Joao Doria l-a numit pe președintele Bolsonaro „un tip nebun” pentru că i-a atacat pe „guvernatorii și primarii care doresc să cumpere vaccinuri și să ajute țara să pună capăt acestei pandemii”.

„Cum putem face față problemei, văzând că oamenii mor zilnic? Sistemul de sănătate din Brazilia este pe punctul de a se prăbuși”, a adăugat Doria.

Președintele Bolsonaro s-a opus în mod constant măsurilor de carantină introduse de guvernatori, argumentând că daunele colaterale aduse economiei vor fi mai grave decât efectele virusului în sine.

„Din păcate, Brazilia trebuie să lupte, în acest moment, cu doi viruși: coronavirusul și virusul Bolsonaro. Aceasta este o tristețe pentru brazilieni”, a conchis Doria.

 „Nu vă mai văitați. Cât timp veți continua să plângeți?”

Măsurile de restricție introduse în statele și orașele braziliene

Îngrijorați de presiunea pusă asupra spitalelor, primarii și guvernatorii de stat au luat, în ultimele zile, lucrurile în propriile mâini.

Rio de Janeiro este cel mai recent oraș care a anunțat o carantină parțială, impunând restricții barurilor, restaurantelor și plajelor. Măsurile, care intră în vigoare vineri timp de o săptămână, vor impune ca barurile și restaurantele să se închidă devreme, iar activitatea comercială pe faimoasele plaje ale orașului va fi suspendată.

Aceste măsuri vin după ce statul Sao Paulo – cel mai mare din Brazilia, cu 46 de milioane de oameni – a declarat „cod roșu”, autoritățile ordonând închiderea afacerilor neesențiale pentru două săptămâni, începând de sâmbătă.

Frustrați, guvernatorii din statele braziliene au anunțat marți că își vor uni forțele pentru a cumpăra vaccinuri direct de la producători, decât să mai aștepte ca guvernul federal să le livreze.

Brazilia, cea mai afectată țară de Covid din America Latină, a rămas în urmă cu vaccinarea anti-COVID-19.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă