Președintele ANSVSA, despre navele blocate în canalul Suez: „S-a găsit posibilitatea suplimentării de hrană sau a debarcării animalelor în porturile apropiate”

3 săptămâni in urmă 2

Președintele ANSVSA, Viorel Chioveanu, a declarat la Digi24 că s-a constituit o celulă de criză, sâmbătă seară, după ce zece nave care transportă animale vii din România sunt blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, și că s-a decis „suspendarea temporară a exporturilor de animale pentru această rută”.

„Am constituit o celulă de criză de astăzi, pentru că situația din canalul Suez este îngrijorătoare. Circulația navelor de transport pentru animale este închisă, este blocat canalul. Am fost contactați de reprezentanții transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că nu au identificat alte probleme până în momentul de față”, a spus președintele ANSVSA, Viorel Chioveanu, la Digi24.

Acesta a subliniat apoi că „din data de 24 martie, niciun transport de animale nu a mai părăsit România cu destinația țării terțe din Golful Persic, care să traverseze Canalul Suez. Deci, ultimul transport care a plecat din România a fost pe 24 martie”.

Am luat legătura cu toate agențiile de shipping și cu exportatorii și s-a găsit posibilitatea suplimentării de hrană sau a debarcării animalelor în porturile apropiate. Se analizează opțiunea pentru cele 5 nave din Marea Egee de a se întoarce, dar această opțiune presupune și implică niște activități care sunt puțin mai greoaie.

Președintele ANSVSA, Viorel Chioveanu:

„La nivelul celulei de criză, am impus măsuri foarte clare, anume s-a decis să se închidă această destinație, să se suspende temporar exporturile de animale pentru această rută până la remedierea situației din zona Canalului Suez. Momentan, toate navele au apă și hrană pentru animale”, a mai spus șeful ANSVSA.

Afirmațiile lui Viorel Chioveanu vin în contextul în care cel puțin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în canalul Suez, după ce navele au rămas blocate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă