Presa germană, despre legea care va interzice angajarea muncitorilor români în Germania prin intermediari: „A fost nevoie de o pandemie pentru a opri exploatarea”

2 luni in urmă 43


O lege care va intra în vigoare în Germania pe 1 ianuarie 2021 va interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în abatoare, dar tot se pot găsi "modalități de ocolire a prevederilor legale", scrie jurnalistul Grzegorz Szymanowski, într-o opinie publicată de Deutsche Welle.


Acesta subliniază în publicația germană că "a fost nevoie de o pandemie pentru a opri exploatarea muncitorilor din abatoarele germane. Dar, în multe branșe, lucrătorii din estul Europei continuă să muncească în condiții insuportabile".


Iar legea de controlare a protecției muncii din Germania va interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne și mezeluri.


"Este o măsură care ar urma să pună capăt condițiilor de muncă precare care au facilitat în vară izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane. Asta, desigur, dacă branșa nu va găsi și acum modalități de ocolire a prevederilor legale", crede jurnalistul Deutsche Welle.


De fapt, este rușinos ce se petrece. Condițiile insuportabile de muncă și de cazare pentru miile de muncitori est-europeni erau cunoscute cu mult înainte. Dar doar după ce focarele de coronavirus din abatoare au devenit pericole pentru întreaga comunitate din vecinătatea fabricilor s-a născut și voința politică de a impune îmbunătățiri pentru lucrătorii străini.

Grzegorz Szymanowski, jurnalist Deutsche Welle:

Jurnalistul devoalează apoi modul cum "diferențele salariale dintre Est și Vest fac ca polonezii, ungurii, românii și bulgarii să vină tot mereu la muncă în Germania" și explică faptul că "s-a creat un întreg sistem prin care oamenii ajung pe diverse căi să lucreze în Germania, fără să primească drepturi egale cu localnicii din Republica Federală".


Toți acești lucrători se confruntă cu aceeași problemă: firmele germane nu îi angajează aproape niciodată direct, pentru a-și scădea costurile și a nu răspunde legal pentru aceste persoane.

Grzegorz Szymanowski, jurnalist Deutsche Welle:

La final, ziaristul remarcă faptul că "peste tot, guvernanții au ales să închidă ochii. Cercetătorii vorbesc chiar de o poziție "complice" a politicienilor - se observă abuzurile, dar ele sunt ignorate, atât timp cât totul funcționează".


Foto: Profimedia

"Să sperăm că nu va fi nevoie de o nouă pandemie pentru a consolida drepturile lucrătorilor din Europa de Est și în celelalte branșe", încheie jurnalistul care de-a lungul timpului a semnat materiale și în prestigioasa agenție Reuters.


Libertatea a scris vineri cum zeci de mii de români lucrează în abatoarele din Germania în condiții grele, pe salarii minime, locuind împreună cu alți colegi în cazări insalubre și că firmele intermediare profită de vulnerabilitatea muncitorilor. "Suntem doar mașini de făcut bani pentru alții", a mărturisit un român pentru ziar.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă