Presa din străinătate, după moartea lui Ivan Patzaichin: "A transformat un cătun de pescari într-o pepinieră de campioni"

1 lună in urmă 42

  • Preliminarii CM 2022: Germania - Armenia, duminică, 21:45, Digi Sport 1

  • Preliminarii CM 2022: Elveția - Italia, duminică, 21:45, Digi Sport 2

Presa din străinătate a scris despre dispariția campionului uriaș, cel care a cucerit șapte medalii la Jocurile Olimpice, dintre care patru au fost de aur.

Presa din străinătate, după moartea lui Ivan Patzaichin: "A transformat un cătun de pescari într-o pepinieră de campioni"

AFP: "Născut la Mila 23, în Delta Dunării (sud-est), el a contribuit la transformarea acestui cătun de pescari într-o pepinieră de campioni: inspiraţi de exemplul său, sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni.

În ultimii ani, dl. Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice 'ecologice' în Deltă".

Stern: "Legenda sportului românesc, Ivan Patzaichin, a murit la 71 de ani. România este în doliu după dispariția lui Ivan Patzaichin, de patru ori campion olimpic. COSR a confirmat dispariția celui care a devenit o adevărată legendă".

Der Spiegel: "Ivan Patzaichin a murit. Cel mai decorat sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani.

Cel mai mare canoist român a fost de asemenea și un antrenor de succes la Dinamo București, iar mai apoi și la lotul național, între 1993 și 2009. Patru medalii de aur și trei de argint a cucerit Patzaichin, în 1968, 1972, 1980 și 1984".

Citește și:

Ivan Patzaichin i-a scos din minți pe ruși după ce a cucerit medalia de aur la Moscova: “Mă considerau de-al lor!”

”Rămas bun, `amirale`!”. Hagi și Popescu deplâng dispariția lui Ivan Patzaichin

Mihai Covaliu, mesaj emoționant după dispariția lui Ivan Patzaichin: “O legendă nemuritoare”

Ivan Patzaichin este cvadruplu câştigător al medaliei de aur la cele cinci Olimpiade la care a participat

Patzaichin a început să practice sportul la Tulcea. Ca sportiv, în cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

În 1986 a devenit antrenor în corpul tehnicienilor de la lotul naţional al României, pentru ca din 1995 să devină coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2004 Atena, 2008 Beijing.

"Totdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România. Întotdeauna am dorit să câştig, deşi foarte puţină lume ştie că nu uşor se câştigă şi foarte puţină lume ştie că nu am început aproape nimic cu dreptul, de fiecare dată trebuia să mi se întâmple ceva, şi trebuia să reiau lupta, să lupt din nou să realizez ceea ce mi-am propus", a declarat Ivan Patzaichin, în 2019.

  • În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a plecat de la lotul naţional de kaiac-canoe.
  • Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de kaiac-Canoe.
  • Este cetăţean de onoare al localităţii natale, Mila 23, al municipiilor Tulcea şi Bucureşti.
  • În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
  • La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.
Etichete: ivan patzaichin , deces ivan patzaichin , a murit ivan patzaichin
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă