Premierul Viktor Orban: Restricțiile vor începe să fie ridicate după vaccinarea a 25% din populație

1 lună in urmă 3

Ungaria a înregistrat aproape 11.000 de cazuri de COVID, iar premierul Ungariei Viktor Orban anunţă că restricţiile anti-COVID vor putea fi relaxate doar atunci când numărul ungurilor vaccinaţi va atinge 2,5 milioane, adică un sfert din populaţia ţării, informează Agerpres.

Viktor Orban a declarat că spitalele din Ungaria se confruntă cu un val-record de infectări, însă se vede luminiţa de la capătul tunelului în lupta anticoronavirus, dar că ţara nu se poate redeschide deocamdată.

Potrivit Reuters, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a trecut vineri de 10.000, atingând nivelul record de 10.759. De asemenea, numărul deceselor provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore a ajuns la 213, fiind un nivel record. În Ungaria au fost vaccinate deja aproape 1,5 milioane de persoane.

„Există şanse bune să avem o vară cu libertăţi”, a spus Orban, adăugând că Ungaria poate începe prima etapă a redeschiderii după ce vor fi vaccinaţi 2,5 milioane de locuitori.

Actualele restricţii vor rămâne în vigoare cel puţin încă o săptămână, începând de luni, a avertizat premierul ungar, care a precizat că decizia a fost luată doar pentru şapte zile, deoarece „multe se pot schimba în decurs de o săptămână”. Orban a atras atenţia că sărbătorile pascale ar putea reprezenta o perioadă riscantă, fiindcă există o legătură între răspândirea virusului şi numărul de contacte pe care le au oamenii.

Creşterea numărului de vaccinări reprezintă cel mai important mijloc de protecţie, a spus Orban, care a adăugat că, în prezent, sunt vaccinaţi de patru sau de cinci ori mai mulţi oameni în fiecare săptămână comparativ cu numărul noilor infectări. În opinia premierului ungar, campania de vaccinare trebuie să se desfăşoare rapid, iar aceasta înseamnă acces la vaccinuri. Orban a menţionat că au loc negocieri şi sunt şanse bune ca vaccinul AstraZeneca să fie înlocuit cu vaccinuri din China şi din Rusia.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă