Premierul Sudanului demisionează, în timp ce protestele pro-democrație au fost reprimate violent

2 săptămâni in urmă 11

Premierul sudanez Abdalla Hamdok şi-a anunţat demisia duminică seara, pe fondul blocajului politic și a protestelor masive pro-democrație, după lovitura de stat militară din octombrie care a deraiat tranziția fragilă a țării către o guvernare democratică, potrivit The Guardian și Agerpres.

Înlăturat şi plasat în arest la domiciliu de către armată în timpul unei lovituri de stat de pe 25 octombrie, premierul fusese repus în funcţie în noiembrie, ca parte a unui acord politic cu armata.

În acest timp, el nu a reușit să numească un guvern, în timp ce protestele împotriva preluării puterii de către armată în octombrie au continuat. Duminică, numărul total de decese în rândul protestatarilor a ajuns la cel puțin 56 de morți. Alte sute de persoane au fost rănite, potrivit The Guardian.

Anunțul demisiei sale aruncă acum Sudanul și mai mult în incertitudine politică.

„Am încercat din răsputeri să împiedic ca ţara să alunece în dezastru, astăzi, când trece printr-un punct de cotitură periculos care îi ameninţă supravieţuirea (…) în contextul fragmentării forţelor politice şi al conflictelor între părţile (civilă şi militară) ale tranziţiei. În pofida a tot ceea ce s-a făcut pentru a ajunge la un consens, acest lucru nu s-a întâmplat”, şi-a argumentat Hamdok decizia, la televiziunea de stat.

În același discurs televizat, Hamdok, a spus că a decis să dea șansa ”unui alt bărbat sau femeie” pentru a finaliza tranziția la democrație.

„Am decis să înapoiez responsabilitatea, să-mi anunţ demisia din funcţia de prim-ministru şi să dau şansa unui alt bărbat sau femeie din această ţară nobilă să… ajute să treacă prin ce a mai rămas din perioada de tranziţie către o ţară civilă democratică”, a mai spus Hamdok.

Hamdok a mai spus că este nevoie de o masă rotundă pentru a se ajunge la un nou acord pentru o tranziţie politică spre democraţie.

Economist şi fost oficial al ONU, Abdallah Hamdok a devenit prim-ministru în baza unui acord de împărţire a puterii între militari şi civili după răsturnarea vechiului lider Omar al-Bashir Bashir.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă