Premierul Palestinei, Mohammed Shtayyeh: SUA nu au nevoie de permisiunea Israelului pentru a redeschide consulatul pentru palestinieni la Ierusalim

2 săptămâni in urmă 23

SUA „nu au nevoie de permisiunea” Israelului pentru a redeschide consulatul pentru palestinieni la Ierusalim, a declarat miercuri premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, care a cerut Washingtonului să impună sancţiuni împotriva coloniilor israeliene, relatează Agerpres, conform AFP.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat în ultimele luni să redeschidă consulatul pentru palestinieni de la Ierusalim, închis în mandatul lui Donald Trump, care a recunoscut oraşul sfânt drept capitală a Israelului, spre marea nemulţumire a palestinienilor.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, sector al oraşului pe care Israelul îl ocupă din 1967, să fie capitala statului la care aspiră, în timp ce statul israelian a decretat oraşul „indivizibil”.

În cursul weekendului, Israelul s-a opus categoric redeschiderii la Ierusalim a consulatului american pentru palestinieni.

Israelul le sugerează americanilor să deschidă acest consulat mai degrabă la Ramallah, unde se află sediul actual al Autorităţii palestiniene în Cisiordania ocupată.

„Ramallah nu este Ierusalim. Ramallah nu este capitala Palestinei (…) Pentru noi redeschiderea consulatului în Ierusalimul de Est are o mare semnificaţie politică”, a replicat miercuri Mohammed Shtayyeh.

„Vrem ca acest consulat de la Ierusalim să fie viitoarea ambasadă a SUA pentru statul Palestina”, a mai spus el în cadrul unei întâlniri cu presa străină de la Ramallah.

„Sunt sigur că SUA nu au nevoie de permisiune pentru indiferent ce ar fi, pentru că Ierusalimul de Est este un teritoriu ocupat (…) Avem mari speranţe că administraţia Biden îşi va respecta promisiunea”, a adăugat Shtayyeh.

De asemenea, el a cerut Washingtonului, primul susţinător al Israelului, să impună sancţiuni împotriva produselor provenite din colonii, unde trăiesc peste 675.000 de israelieni în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, în condiţiile în care colonizarea israeliană este ilegală din perspectiva dreptului internaţional.

El a evocat în acest sens cazul societăţii israeliene NSO, creatoare a software-ului spion Pegasus, plasat săptămâna trecută pe lista neagră americană a companiilor care ameninţă securitatea statului.

„Dacă administraţia americană poate impune sancţiuni companiei israeliene aflate la originea programului Pegasus (…), cred că SUA pot impune, de asemenea, sancţiuni produselor care provin din colonii”, a adăugat Shtayyeh.

Premierul palestinian s-a întâlnit miercuri, la Ramallah, cu o delegaţie a Congresului SUA.

„În trecut, SUA ne-au ajutat să ne acoperim deficitul bugetar (…) şi le-am cerut astăzi membrilor Congresului să ne ajute în acest sens”, a adăugat Shtayyeh, în contextul în care Banca Mondială tocmai a alertat în privinţa deficitului palestinian, care ar urma să atingă 1,36 de miliarde de dolari în 2021.

Sursa foto: facebook/Mohammed Shtayyeh

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă