Premierul Pakistanului: Liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan cât timp Ashraf Ghani este preşedinte

2 luni in urmă 36

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat, miercuri, că liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan atât timp cât Ashraf Ghani rămâne preşedinte, transmite Reuters.

Khan a opinat că o reglementare politică pare dificilă în condiţiile actuale.

"Am încercat să îi conving pe talibani...cu trei-patru luni în urmă, când conducerea talibanilor a venit aici", a declarat, la reşedinţa sa, premierul pakistanez, pentru jurnaliştii străini.

"Condiţia este că atât timp cât Ashraf Ghani rămâne acolo, nu vom discuta cu guvernul afgan", a spus Khan, citându-i pe liderii talibani, conform Agerpres.

Discuţiile de pace dintre talibani, care îl consideră pe preşedintele Ghani şi guvernul său marionete ale Statelor Unite, şi o echipă de negociatori afgani nominalizaţi de Kabul au început în septembrie anul trecut, dar nu au înregistrat progrese substanţiale.

Reprezentanţi ai mai multor ţări, inclusiv Statele Unite, se află în prezent în capitala Qatarului, Doha, unde discută cu ambele părţi într-un ultim efort de a obţine o încetare a focului înainte de 31 august, data la care toate forţele străine părăsesc oficial Afganistanul.

Premierul pakistanez a spus că simte că guvernul afgan încearcă acum să convingă Statele Unite să revină şi să intervină din nou.

"Sunt aici de 20 de ani...Ce vor face acum ce nu au făcut în 20 de ani?", a spus el.

Forţele americane au continuat să folosească atacurile aeriene pentru a sprijini forţele afgane împotriva înaintării talibanilor, dar nu este clar dacă un astfel de sprijin va continua şi după 31 august.

Premierul Imran Khan a spus că Pakistanul s-a exprimat foarte clar că nu doreşte nicio bază militară americană în Pakistan după ce forţele SUA părăsesc Afganistanul.

Citește și: Serviciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile

Editor : A.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă