Premierul Olandei: Prinţesa moştenitoare se poate căsători cu o femeie fără să-și piardă dreptul la tron

3 zile in urmă 6


Prinţesa Catharina-Amalia, moştenitoare a Olandei, în vârstă de 17 ani, se poate mărita cu o femeie şi să devină regină, a spus prim-ministrul interimar Mark Rutte pentru postul Dutch TV. Căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale în Olanda începând din 2001, dar a fost mereu presupus că asta nu se aplică monarhiei, potrivit G4media.


Explicațiile premierului vine în contextul în care acesta a răspuns unor întrebări care i-au fost adresate în Parlament în urma publicării cărţii „Amalia, Duty Calls”.


Viitorul primului născut al regelui Willem-Alexander este analizat intens după ce cartea apărută în vară a ridicat problema: ce s-ar întâmpla dacă ea alege să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex.


Cartea nu a speculat cu privire la viaţa personală a prinţesei şi nu există vreun indiciu că o căsătorie ar putea avea loc în curând.


Cu toate astea, premierul a răspuns în Parlament că orice rege sau regină se poate căsători cu o persoană de acelaşi sex.


„Cabinetul nu consideră că un moştenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea ar dori să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex”, a explicat el.


Deşi Cabinetul a clarificat faptul că mariajul între persoanele de acelaşi sex este posibil, nu este cunoscut ce se va întâmpla cu succesiunea dacă există copii născuţi dintr-o astfel de căsnicie regală, prin adopţie sau donator de spermă.


„Este teribil de complicat”, a explicat Rutte. Constituţia olandeză prevede că regele sau regina pot fi moşteniţi de un „descendent legitim”.


Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă