Premierul Macedoniei de Nord își va formaliza demisia la sfârșitul anului

4 săptămâni in urmă 18

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, își va formaliza demisia la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor, anunță agenția bulgară Beta, care citează presa macedoneană. Zaev amână depunerea demisiei pentru a nu se rata posibilitatea începerii în decembrie a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Duminică 31 octombrie, Zaev și-a anunțat demisia din funcția de premier și din funcția de președinte al Uniunii Social Democrate a Macedoniei de Nord din cauza înfrângerii la alegerile locale, dar deocamdată nu și-a depus demisia în Parlament și nici la partid. Potrivit televiziunii Telma, partenerii în coaliția de guvernare au încercat să-l convingă pe Zaev să renunțe la demisie, însă premierul nu și-a schimbat decizia, dar a acceptat să amâne depunerea ei pentru luna decembrie sau începutul anului viitor, „în speranța că se va rezolva diferendul cu Bulgaria și la mijlocul lunii decembrie se va organiza conferința interguvernamentală Macedonia de Nord-UE”.

Potrivit portalului macedonean Sloboden pečat, este posibil ca Zaev să-și înainteze demisia în decembrie, deoarece la ședința coaliției de guvernare s-a apreciat că SUA ar putea accelera procesul de integrare europeană a Macedoniei de Nord. Totuși, Zaev a rămas ferm pe poziția de a demisiona.

„În fața partenerilor de coaliție și-a motivat demisia spunând că este un act de responsabilitate, demnitate și integritate pentru pierderea alegerilor și pentru că UE i-a trântit ușa în față. A spus că dacă va rămâne premier opoziția îi va solicita în fiecare zi demisia, ceea ce ar crea un climat tensionat în societate” – comentează portalului Sloboden pečat. De altfel, reprezentanții VMRO-DPMNE, partid de opoziție și câștigător al alegerilor locale, au declarat că Zaev nu va demisiona din funcția de premier, ci doar „blufează” pentru a nu-și asuma responsabilitatea. „Zoran Zaev blufează din nou și rămâne cu demisia de pe Facebook, nu și-a depus demisia în Parlament” – a declarat un membru al VMRO-DPMNE, Dragan Kovački.

Sursa: Rador / sursa foto: Facebook/ Zoran Zaev

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă