Premierul Ciucă și PNL au dat Diaspora pe mâna PSD: Cine este Gheorghe Cârciu, noul președinte al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

2 săptămâni in urmă 20

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului are de miercuri un șef. Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Gheorge Florin Cârciu în funcția de secretar de stat, susținut de PSD. Decizia de numire a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Șefia acestui departament care, potrivit legii asigură relația cu românii din afara țării și facilitează integrarea diasporei în statul de reședință, a fost dețintuă de USR (Oana Ursache) iar anterior de PNL (Ovidiu Burduja).

Or, diaspora este simbolică pentru președintele Klaus Iohannis, pentru care românii din afara țării s-au mobilizat masiv în două rânduri, atât în 2014, cât și în 2019, formând cozi lungi la consulatele și ambasadele româniei.

PSD, dimpotrivă, nu este bine văzut cu ochi buni de românii din afara țării, mai ales după reprimarea violentă a protestului Diasporei în 10 August 2018 de regimul Dragnea. Tot atunci, unul dintre liderii PSD de la acea vreme, Niculae Bădălău apărea într-o filmare de la o petrecere alături de un lăutar care îi dedică o melodie cu versuri jignitoare la adresa românilor plecați la muncă în străinătate: ”Să vină diaspora / Că noi ne p… pe ea”.

La alegerile parlamentare din 2020 PNL a luat din voturile diaspora 25,13% Senat / 24,93% la Camera Deputaților, în timp ce  PSD 3,34% Senat / 3,37% Camdera Deputaților.

La alegeri prezidentiale din 2019, diaspora vota în proporție de 94% pentru Klaus Iohannis și doar 6% pentru candidatul PSD, Viorica Dăncilă.

Cine este Gheorge Florin Cârciu

Originar din Bixad, unde a și candidat la alegerile locale pentru funcția de primar, Cârciu (49 de ani) are afaceri în Franța, unde petrece o bună parte din timp, scrie presa locală.

La alegerile locale din 2020, Gheorghe Cârciu a candidat ca independent la postul de primar al comunei Bixad, susținut de PSD. A pierdut însă în fața liberalului Ioan Tătar.

Cârciu a fost propus de primărița din Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, șefa PSD Satu Mare, la funcția de președinte aș filialei PSD Bixad.

Potrivit unei postări PSD Bixad din august 2020, Cârciu a fost distins de PS Iustin Sigheteanu, cu o diplomă de merit pentru contribuția sa adusă la construirea capelei din Bixad, dar și la toate bisericile din episcopie, el fiind, totodată, și membru în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Înainte de PSD, Gheorghe Cârciu a fost membru în Partidul Ecologist Român. A candidat în 2014 la alegerile europarlamentare, fiind adus în partid de jurnalistul Radu Moraru (Nașul).

Potrivit unui portret realizat de portalsm.ro în 2014, Cîrciu ar fi stabilit în Paris din 1994. Ar fi avut un mandat de consilier local la Bixad din partea Partidului Ecologist.

”A plecat din țară imediat după terminarea liceului, în 1992, pentru o perioadă scurtă de un an, apoi a revenit în țară, dar văzând că nu s-a schimbat nimic, că nu sunt locuri de muncă, a plecat din nou spre Paris. Lucrează de peste 20 de ani în Franța, având propria firmă de construcții cu peste 100 de angajați”, scria portalsm.ro în 2014.

La rândul său, Gheorge Cârciu declara la vremea respectivă: „Viața mea a fost împărțită între Paris și Satu Mare. M-am implicat continuu în viața comunității mele locale. Apropierea mea de politică este datorată lui Radu Moraru.”

Potrivit declarației de avere depuse în 2014 la Biroul Electoral Central, Gheorge Cârciu raporta că este acționar la două companii înregistrate în Franța, la Lion SARL cu 88% și la SCI Lia cu 50%. De la prima companie ar fi încasat 48.000 de Euro în anul fiscal precedent în calitate de administrator și dividende în valoare de 39.000 de Euro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă