Premierul Cîţu: Nu a trecut prin CNSU ordinul privind stabilirea de noi reguli pentru carantinare şi nu putea fi publicat / Legislația nu prevede că ordinele miniștrilor trebuie avizate sau aprobate de CNSU

2 săptămâni in urmă 17

Premierul Florin Cîţu a susținut, joi, că ordinul privind noile criterii de carantinare nu putea fi publicat deoarece nu a fost discutat într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Aceasta era problema”, a mai spus premierul.

„Aseară (miercuri – n.r.) a fost anulat acel act. Putem să discutăm despre acel ordin, dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Problema este următoarea: acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU preşedinte este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Era nevoie şi de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria, citat de News.ro.

Premierul nu a precizat de ce ordinul Ministerului Sănătății trebuia să treacă prin CNSU.

În legislația în vigoare nu există o astfel de prevedere explicită. Între atribuțiile CNSU nu se regăsește avizarea sau aprobarea ordinelor miniștrilor. În plus, Codul administrativ prevede că, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine și instrucțiuni cu caracter normativ sau individual, iar „aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniștrilor aparțin exclusiv acestora”.

Mai mult, Legea 136 din 2020, care a reglementat carantinarea și izolarea, conferă Ministerului Sănătății principalul rol de decizie în contextul pandemiei: „Ministrul sănătății instituie prin ordin modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute în prezenta lege, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu agentul înalt patogen”.

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a revocat miercuri seară ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei. Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat doar cu o seară înainte în Monitorul Oficial şi a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu şi a Andreei Moldovan. Demiterea lui Vlad Voiculescu a generat o criză în coaliţie, fiind aşteptate discuţii între liderii partidelor componente. Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Florin Cîţu ca ministru interimar al Sănătăţii.

Sursa foto: Facebook/Cîțu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă