Premierul Cehiei: „Nu există loc pentru refugiați afgani în Europa”

1 lună in urmă 18

Premierul ceh Andrej Babis a declarat că cel mai bine ar fi să găsească o soluție pentru cetățenii afgani „care să le permită să stea în Afganistan” pentru că „nu există loc” pentru ei în Europa, în cadrul unei întâlniri avute marți cu cancelarul austria Sebastian Kurz și premierul slovac Eduard Heger, relatează Euronews.

„Nu există loc pentru ei în Europa. O opțiune este să purtăm discuții cu Erdogan, precum am făcut în trecut, dar nu cred că este o soluție bună. O opțiune mai bună ar fi o soluție care să le permită oamenilor să rămână în Afganistan”, a declarat Andrej Babis.

În 2016, Uniunea Europeană a încheiat un acord privind migrația cu Turcia, prin care Ankara s-a obligat să prevină milioane de sirieni să ajungă în Europa în schimb pentru ajutor financiar pentru adăpostirea a peste 3 milioane de imigranți.

Liderii UE s-au declarat pregătiți să ajute refugiații afgani după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, cu condiția ca aceștia să ajungă în țările vecine.

Cancelarul austria Sebastian Kurz a declarat că Austria pune la dispoziție 18 milioane de euro pentru refugiații afgani care ajung în statele vecine Afganistanului.

„Vom încerca să le alinăm suferințele, dar am agreat că situația din 2015 nu trebuie să se repede”, a spus Kurz cu referire la criza din 2015 când peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au intrat în Europa.

„Suntem împotriva migrației ilegale și ne vom opune traficanților”, a declarat cancelarul austriac, adăugând că este nevoie de „o soluție regională și nu de un nou exod spre Europa”.

La finalul lunii august, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă țările membre ale blocului comunitar să primească o parte din refugiații afgani evacuați din Kabul, asigurându-le că pentru acest lucru vor primi ajutor financiar de la UE.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă