Premierul britanic Boris Johnson recunoaşte că a fost la o petrecere la sediul Guvernului în toiul pandemiei

1 săptămână in urmă 15

Boris Johnson a prezentat miercuri ”scuze” şi a recunoscut că a participat în mai 2020 la o petrecere în grădina sediului Guvernului, pe Downing Street, în vreme ce Marea Britanie se afla în lockdown. Premierul susţine însă că a crezut atunci, ”în mod implicit”, că era vorba despre o reuniune de lucru, relatează AFP, citată de News.ro.

Boris Johnson a declarat în Parlament că el credea că evenimentul respectiv respecta reglementările sanitare aflate în vigoare la acea dată. Premierul şi-a asumat ”responsabilitatea” ”erorilor” comise.

Cu toate astea, liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer îl acuză pe premier că ”minte ca un smulgător de dinți” și i-a cerut imediat să demisioneze.

”Apărarea sa, care constă în a spune că nu ştia că era o petrecere este atât de ridicolă, încât este o insultă la adresa publicului britanc”, a denunţat el în şedinţa săptămânală de interpelare a Guvernului în Parlament.

”Va avea el, acum, decenţa să demisioneze?”, a întrebat el.

Cum a stârnit Johnson furia britanicilor

Pe 20 mai 2020, premierul Boris Johnson a fost surprins într-o fotografie în timp ce stătea la masă alături de trei persoane, printre care și soția lui, în timp ce alți 13 oameni se aflau în apropiere, la o altă masă sau pe gazon.

La vremea respectivă, britanicii erau în lockdown, iar printre regulile impuse atunci era aceea că doar două persoane pot socializa în spații deschise, păstrând distanța.

Un an și jumătate mai târziu, imaginile cu pricina au fost publicate în decembrie 2021 de publicația britanică The Guardian, iar fotografiile au stârnit controverse.

On Friday 15th May 2020 at 1 pm we held a minutes silence on our ward (and throughout our hospital) in memory of those who died from Covid – little did we know that the PM & friends were enjoying a garden party that same afternoon. pic.twitter.com/ESx6AqZ3um

— ?? ???? ? ????? (@UKGastroDr) December 20, 2021

Britanicii au început astfel să posteze pe Twitter imagini din aceeași zi, arătând că nu-i puteau vizita pe cei dragi, munceau până la epuizare în spitale sau făceau alte sacrificii pentru a respecta regulile, în timp ce Johnson și persoanlul său se bucurau de o masă cu vin și brânzeturi în grădina de la Downing Street10, sediul Guvernului britanic și reședința oficială a premierului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă