PREMIERĂ MEDICALĂ. O inimă de porc a fost transplantată unei ființe umane. Intervenția a salvat viața pacientului VIDEO

1 săptămână in urmă 11

O premieră medicală a avut loc în SUA, unde o echipă de medicii din statul Maryland au transplantat inima unui porc în corpul unui pacient, în vârstă de 57 de ani. Intervenția a reprezentat o ultimă soluție în încercarea medicilor de a-i salva viața bărbatului.

Premieră istorică, transplant de rinichi de la porc la om. Corpul pacientului a acceptat organul animalului

Acest tip de transplant a fost unul experimental și a avut un grad de risc maxim. Momentan, la câteva zile după operație, starea pacientului este una bună.

Potrivit medicilor de la Centrul Medical al Universității din Maryland, această intervenție în premieră  a arătat că o inimă provenită de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără a fi respinsă imediat.

Deocamdată este prea devreme pentru a cataloga această intervenție a fi un total succes.

Pacientul care a fost supus transplantului de inimă este David Bennet, în vârstă de 57 de ani.

Fiul acestuia spune că Bennet știa că nu există nicio garanție că experimentul va funcționa, dar și-a dat acordul, fiind pe moarte, neeligibil pentru un transplant uman și fără alte opțiuni.

„Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune”, a spus însuși pacientul, cu o zi înainte de operație, conform unei declarații date publicității de Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.

„Dacă funcționează, va exista resursă nesfârșită de organe pentru pacienții suferinzi”, arată dr. Muhammad Mohiuddin, director științific al programului de transplant de la animal la om al Universității din Maryland.

Tentativele anterioare de a transplanta organe de la animale la ființe umane, proceduri denumite xenotransplanturi, au eșuat după ce organismul pacienților a respins transplantul după câteva zile.

Primul transplant de organe din acest an de la un copil. Părinții unei fete de 13 ani, care s-a sinucis, au decis să salveze viața a altor doi copii

Una dintre cele mai mediatizate astfel de proceduri a fost cea din 1984, când medicii au încercat transplantul inimii unui babuin la un copil muribund, numit Baby Fae de presa vremii. Din păcate intervenția a avut un rezultat tragic, întrucât organismul copilului a respins transplantul duupă doar 21 de zile.


La aproape 40 de ani de la eșecul intervenției cu inima de babuin, medicii din Maryland au făcut o schimbare esențială ce ar putea revoluționa transplantul organelor de la animale la om. Specialiștii au utilizat inima unui porc modificat genetic, procedura cae a îndepărtat din celule zahărul, care declanșa reacția de respingere a organismului uman.

Această procedurăîn premieră de transplant a fost aprobată de FDA, agenția federală americană responsabilă cu monitorizarea xenotransplanturilor, în baza unei autorizări de urgență, ce se eliberează atunci când un pacient cu o afecțiune gravă nu are alte opțiuni, relatează TheGuardian.com.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă