Premieră în România: Scoicile și iarba de mare vor fi mutate în timpul lărgirii plajelor din sudul litoralului

4 zile in urmă 25

Premieră în România. Scoicile și iarba de mare vor fi extrase din apă și vor fi depozitate într-un loc special în perioada în care se derulează lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului. Măsura este impusă de Uniunea Europeană cu scopul protejării habitatelor naturale.

Pentru finanțarea proiectului de reducere a eroziunii de pe coasta Mării Negre, Uniunea Europeană a pus condiția protejării speciilor de scoici. Ele sunt un indicator al calităţii apei și au rol esențial în dezvoltarea biodiversității.

Speciile protejate de scoici se regăsesc în Eforie la țărm şi până unde marea are un metru adâncime. Ele stau ascunse în nisip şi, acum, în perioada lucrărilor de reabilitare a plajelor, vor fi scoase din apă şi depozitate în condiţii speciale.

O altă specie protejată este iarba de mare care acum se găseşte doar în Mangalia. Când vor începe lucrările în acea zonă, plantele vor fi duse la Eforie Sud.

Victor Niţă - biolog marin: Trebuie relocate şi trebuie create condiţiile pentru ca ele şă-si refacă populaţiile, dar ce de nu să le şi sporească.

Marius Stamat - manager firmă reabilitare plajă: Vor crea posibilitatea dezvoltării de habitate marine pentru specii de peşti, crabi, căluţi de mare.

Autoritățile au de îndeplinit și alte măsuri pentru protecția mediului.

Nicuşor Buzgaru, manager proiect ABADL: În funcţie de specificul zonei avem crearea de recifi artificiali, avem implantarea de iarbă de mare sau o specie de alge, Cystoseira barbata, care este tot de interes comunitar.

Reabilitarea plajelor de pe litoral costă 800 de miloane de euro, bani europeni, şi la finalul lucrărilor România va avea 250 de hectare noi de plajă şi o protecţie a regiunii de coastă de peste 30 de kilometri.

Editor : A.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă