Preluarea puterii de către talibani în Afganistan reprezintă o dublă victorie pentru Iran: Înfrângerea Marelui Satan și acces la apă – Inews

1 lună in urmă 19

Puține țări au multe de bucurie în urma preluării fulgerătoare a puterii în Afganistan de către talibani. Inamicii Statelor Unite de la Moscova și Beijing s-ar putea să-și frece mâinile cu privire la natura ieșirii americane, dar ei sunt, de asemenea, îngrijorați de implicațiile de securitate ale existenței unui stat islamist radical la frontierele lor sau în apropierea lor. Este posibil ca Pakistanul să-i fi ajutat talibanii, dar victoria sa la Kabul va fi una a la Pyrrus dacă îi va încuraja pe extremiștii islamiști de acasă.

Cu toate acestea, pentru Iran, victoria talibanilor pare a fi o situație câștigătoare. Recentele eveniment au dus la două rezultate fără legătură, dar pentru Teheran extrem de favorabile: succesul talibanilor l-a umilit pe Marele Satan, cum numește Iranul Statele Unite și, de asemenea, a ajutat la apariția unei importante surse de apă pentru ținuturile sale secetoase.

Există dovezi extinse ale legăturilor de prietenie ale talibanilor cu Iranul care are o lungă istorie de găzduire atât a membrilor cheie din Al Qaeda, cât și a liderilor talibani.

S-a relatat despre luptători iranieni care operează în provinciile Nimroz, Herat și Helmand din vestul și sud-vestul Afganistanului, la granița cu Iranul.

Alte relatări sugerează că Teheranul a furnizat forțelor talibane de-a lungul frontierei sale bani și armament ușor, precum mitraliere, muniție și aruncătoare de grenade.

În februarie 2017, generalul John Nicholson, pe atunci comandantul suprem al SUA în Afganistan, a declarat în fața Congresului de la Washington că Iranul sprijină talibanii pentru a submina America.

Aparent, poate părea ciudat faptul că Iranul șiit radicale sprijină o grupare sunnită radical care-oi consideră pe șiiți eretici. Iranul a arătat că are puține prejudecăți ideologice în ceea ce privește susținerea organizațiilor sunnite extremiste dacă poate obține beneficii strategice. De exemplu, a dat mult timp bani și arme Hamas-ului în Fâșia Gaza, într-un război de uzură împotriva Israelului.

Cu toate acestea, pe lângă subminarea Washingtonului, sprijinirea talibanilor are un alt beneficiu cheie.

Dr. Mike Martin, a fost ofițer al armatei britanice care a lucrat în provincia Helmand din Afganistan și a scris o carte, Un război intim, despre istoria recentă a conflictului de acolo.

El consideră că dezvoltarea unor legături foarte puternice cu militanții din Helmand – în mod tradițional un fief taliban – conferă Iranului influență asupra unei serii de canale îndiguite care permit controlul râului Helmand. Aceasta se varsă în regiunea iraniană Sistan, unde oferă apă pentru aproximativ un milion de oameni.

Un nou raport al Unicef ​​afirmă că aproape nouă din 10 copii din regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord trăiesc în zone cu deficit sever sau extrem de sever de apă.

Unii experți au prezis războaie pentru această resursă de bază prețioasă. Evenimentele din sudul Afganistanului ar putea fi un semn al vremurilor ce vin.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă