Prelegerea poetei americane Louise Gluck, laureata Nobelului pentru literatură, susținută online

2 luni in urmă 28

Pandemia de coronavirus a dat peste cap săptămâna dedicata înmânării premiilor Nobel, multe dintre evenimente fiind anulate sau mutate în online, informează DPA.  Un eveniment preconizat să se desfăşoare chiar şi în aceste condiţii - deşi online - este prelegerea de acceptare a premiului susţinută luni de poeta americană Louise Gluck, laureata Nobelului pentru literatură.

07 Decembrie 2020, 15:49 (actualizat 07 Decembrie 2020, 15:52) |

Louise Gluck

Academia Suedeză a recompensat-o pe Gluck, care s-a născut în New York şi este profesoară de engleză la Universitatea Yale, ''pentru vocea sa poetică inconfundabilă'', informează Agerpres.

Aceasta, alături de alţi laureaţi din domeniul medicinei, fizicii, chimiei, păcii şi economiei îşi vor primi premiile - o diplomă şi o medalie din aur - în ţările unde locuiesc pe parcursul următoarelor zile.

Unii dintre laureaţi vor fi celebraţi în propriile locuinţe, aşa cum se va întâmpla marţi în cazul lui Gluck, alţii în locuinţele unor diplomaţi suedezi sau la sediile unor institute de cercetare.

Prima care îşi va primi trofeul va fi una dintre cele două câştigătoare ale Nobelului pentru chimie, Emmanuelle Charpentier, din Franţa. Cercetătoarea, care în prezent locuieşte în Berlin, îşi va primi premiul luni seară, la reşedinţa ambasadorului Suediei din Berlin.

Charpentier, alături de Jennifer Doudna, din Statele Unite, au fost premiate pentru munca lor în domeniul editării genetice.

Înregistrări video ale momentelor acceptării premiilor vor fi incluse într-o transmisiune difuzată joi de la sediul primăriei din Stockholm.

Premiile sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Organizatorii au anulat anterior banchetele care urmau să fie ţinute în onoarea laureaţilor la Stockholm, dar şi la Oslo - unde este decernat premiul Nobel pentru Pace.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă