Predicția șoc a lui Octavian Jurma pentru valul 5 de covid în România. Cine se află în pericol (exclusiv)

3 zile in urmă 14

Octavian Jurma face predicții șocante în contextul pandemiei. Celebrul epidemiolog a vorbit despre creșterea cazurilor de covid în România într-un ritm alarmant. În plus, predicțiile pentru valul 5 sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales că boala ar ataca cu predilecție o categorie de vârstă. Epidemiologul trage un semnal de alarmă și spune că autoritățile nu testează suficient, lucru care se poate dovedi un real pericol pentru populație.

Medicul Octavian Jurma a vorbit despre categoria de vârstă care va fi cea mai afectată în noul val de pandemie. Țara noastră va intra la finalul lunii ianuarie în cel de-al cincilea val și este foarte posibil ca acesta să fie depășit rapid.

Cum va evolua pandemia

Epidemiologul crede că noul val va aduce cu sine până la 30.000 de noi cazuri de infectări pe zi, adică mai mult decât am avut vreodată. Cel mai mare număr de cazuri a fost pe 19 octombrie 2021, când au fost raportate 18.863 de persoane confirmate cu covid.

„Potrivit calculelor mele, în câteva zile, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare, deci în jur de 20 ianuarie, valul cinci va egala valoarea cea mai ridicată din toamna anului trecut, situată undeva la peste 18.000 de cazuri noi. Poate o va și depăși, cine știe?

Cred că în imaginea de ansamblu va conta și dorința politicului, care poate sau nu să încurajeze testarea.

Dacă o va face, lucru greu de crezut, putem avea și un val cinci care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri, în perioada maximă a pandemiei. Însă nu cred că vom depăși pragul de 30.000 de noi cazuri, fiindcă la noi s-a mers mai degrabă pe descurajarea testării, decât pe încurajarea ei.

Vă pot oferi și un exemplu concret și recent. Marți, 11 ianuarie 2022, am avut 8.861 de noi cazuri dintr-un total de puțin peste 73.500 de teste, PCR sau rapide. 24 de ore mai târziu au fost anunțate alte 8.600 de noi cazuri, din puțin peste 61.600 de teste, amestecate, PCR și rapide.

Deci, testarea a fost frânată, inhibată, iar nu încurajată, în condițiile în care valorile constant ridicate de transmitere a virsului îți spun că trebuie să faci cât mai multe testări”, a declarat Octavian Jurma.

Valul 5, deja în România?

Specialistul spune că a urmărit evoluția pandemiei și valul cinci ar fi debutat în România încă de săptămâna trecută, dar autoritățile au ținut cifrele sub control.

„Practic, în această săptămână avem o creștere a graficului infectărilor cu circa 100%. De acum e evident că începem să urcăm pe coama valului cinci.

Iată de ce îndrăznesc să afirm că vârful acestei etape va fi atins în ultima săptămână a lunii ianuarie sau în prima din februarie.

Vom vedea și cu ce efecte asupra sistemului sanitar, mai ales în ceea ce privește presiunea care va exista pe secțiile de terapie intensivă.

Din ceea ce am constatat la raportările din alte state, mai avansate față de noi și cu acest val, putem spune că în această fază boala atacă în special categoria de vârstă cuprinsă între 0 și 29 de ani.

Cel puțin în Africa de Sud cam așa au stat lucrurile.

Europa, un continent îmbătrânit, a avut până astăzi raportări mai degrabă plate”, a mai menționat Octavian Jurma pentru Impact.ro.

The post Predicția șoc a lui Octavian Jurma pentru valul 5 de covid în România. Cine se află în pericol (exclusiv) appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă