Precizările STS despre platformele Covid-19: Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic. Datele nu pot fi modificate

4 săptămâni in urmă 15

După ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri dimineață, într-o conferință de presă că există diferențe între decesele raportate de autorități și cele reale, fără să poată oferi dovezi în acest sens, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a făcut câteva precizări despre cele două platforme prin intermediul cărora sunt raportate numărul de teste, numărul de infectări și numărul de decese asociate Covid-19 din România. Potrivit fostului ministru, între datele oferite de cele două aplicații, Corona Forms și Alerte MS, sunt discrepanțe mari iar diferența între datele raportate ar putea fi „de ordinul miilor”.

Conform STS, cele două aplicații informatice au fost dezvoltate și puse la dispoziția autorităților medicale de către Serviciul de Telecomunicații la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea.

Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19.

„Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms.

Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale. În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora”, informează STS.

Alerte MS este aplicația care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, potrivit STS, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare.

„STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS). Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS.

STS pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea, și subliniază încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice”, se mai arată în comunicat. 

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă