Precizările CNCAV despre vaccinarea anti-COVID în situații speciale. Ce trebuie să facă cei care s-au infectat după prima doză

2 luni in urmă 29

Persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 după ce au fost vaccinate cu prima doză de ser pot face și rapelul, la fel și cele care au suferit un șoc anafilactic sau alte reacții adverse serioase, explică reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), care fac o serie de precizări cu privire la vaccinarea în situații speciale.

Pacienții care s-au infectat cu coronavirus în intervalul cuprins între prima doză de vaccin și rapel, pot continua schema de vaccinare după ce se vindecă, fără să mai reia prima doză.

Conform rezumatului caracteristicilor produsului, intervalul maxim dintre administrarea celor două doze de vaccin este de până la 42 de zile pentru serurile Pfizer/BioNTech și Moderna și de până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria, dezvoltat de AstraZeneca.

Dacă aceste intervale sunt depășite, beneficiarul poate merge la un centru de vaccinare fără programare pentru a primi cea de-a doua doză.

În același timp, în situații speciale, justificate medical, este posibilă și devansarea dozei a doua, astfel:

  • pentru vaccinul Pfizer/BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Potrivit CNCAV, persoanele care au suferit un șoc anafilactic după prima doză de vaccin se pot prezenta la rapel după un interval de cel puțin 4-8 săptămâni. Recomandarea, în astfel de cazuri, este ca pentru a doua doză să fie folosit un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

CNCAV:

Aparția unui șoc anafilactic după vaccinare, diagnosticul de miocardită sau pericardită pus în urma inoculării cu serurile Pfizer/BioNTech sau Moderna sau manifestarea unui sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST) sau sindrom de extravazare capilară după administrarea vaccinului AstraZeneca trebuie dovedite cu documente medicale.

Pacienții aflați în astfel de situații care vor să continue schema de vaccinare cu un alt tip de ser trebuie prezinte copii ale unui bilet de externare sau a unei scrisori medicale care atestă unul dintre diagnosticele menționate. Ei se pot prezenta la rapel fără programare.

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea lor de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

CNCAV:

Reprezentanții CNCAV amintesc că situațiile de acest fel sunt foarte rare, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate depășesc riscurile.

13.08 Informare de presa vaccinarea in situatii speciale FINAL
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă