Precizări ale Min. Justiției în legătură cu profesorul român condamnat în China. Prejudiciu de 350.000 de dolari, nu de 80 de dolari

1 săptămână in urmă 9

 Iordachescu si Asociatii) Marius Balo (sursă: Iordachescu si Asociatii)

Ministerul Justiției a transmis că profesorul clujean care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China a provocat un prejudiciu de 350.000 de dolari, nu de 80, așa cum susțin avocații acestuia.

VINERI, 07 IANUARIE 2022, 21:52

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

"Contrar afirmațiilor d-lui Balo şi ale avocaților acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției cu privire la dosarele care au ca obiect transferarea persoanelor condamnate.

Cazul a ajuns în atenția publicului în 2019, când un avocat al profesorului clujean, atunci în vârstă de 38 de ani, a anunțat că accesta era închis de peste cinci ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, unde este torturat și obligat să lucreze 12 ore pe zi, după o condamnare la opt ani pentru o fraudă contractuală minoră, potrivit HotNews. Avocatul Eugen Iordănescu acuza atunci autoritățile române că nu au intervenit.

După conferința de presă susținută de avocat, ministrul Justiției a transmis într-un comunicat că a luat act de situația lui Marius Balo, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanți legali ai acestuia.

  • Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autoritățile române, cât și de cele chineze, dar aducerea în țară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricții dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanțiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa.
  • Au fost evaluate mai multe opțiuni pentru o eventuală preluare, prin intermediul Ambasadei României. A fost avansată și propunerea de a fi organizat un transfer în RO sub o escortă Interpol CN, cu suportarea costurilor de către partea română, dar partea chineză a transmis că propunerea este foarte dificil de pus în practică, dată fiind situația epidemică „foarte serioasă și în evoluție negativă” atât din Europa, cât și din RP Chineză.
  • Ambasadorul român la Beijing, care a avut în atenție cu prioritate cazul, a informat despre demersurile recente întreprinse la diferite niveluri referitoare la transfer şi a transmis că răspunsul autorităților chineze nu a fost unul pozitiv.
  • Se mai cuvine a sublinia că statul român, prin Ministerul Justiţiei şi celelalte autorități, nu are posibilitatea de a efectua aprecieri asupra unei hotărâri de condamnare a vreunui cetățean, dar contrar afirmațiilor d-lui Balo şi ale avocaților acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD.
  • În plus, dl. Balo a informat ambasadorul român că va renunța la transfer încă din luna mai a anului trecut (2021), astfel cum Excelența Sa a informat Ministerul Justiţiei. Scrisoarea d-lui Balo poartă data de 28 septembrie 2021, astfel că instanța română a pronunţat deja hotărârea de anulare a mandatului de executare emis în baza hotărârii iniţiale prin care s-a recunoscut sentinţa chineză şi transferarea acestuia în România.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă