Preasfinţitul părinte Nestor a fost încoronat ca episcop al Devei şi Hunedoarei. Zeci de credincioși au participat la ceremonie

3 săptămâni in urmă 17

DUMINICĂ, 26 DECEMBRIE 2021, 15:01

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: Alexandru Buzica

În ciuda vremii ploioase, zeci de credincioşi au urmărind ceremonia de întronizare în afara bisericii, într-o transmisiune realizată pe ecranele montate în curtea lăcaşului de cult.

Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost ales în această funcţie pe 16 decembrie de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ce postul a rămas vacant prin decesul PS Gurie Georgiu, răpus de COVID-19, pe 21 octombrie.

La rândul său, noul episcop al Devei şi Hunedoarei a arătat importanţa muncii pe care a depus-o timp de mai bine de 12 ani episcopul Gurie.

Între obiectivele realizate de predecesorul său, părintele episcop Nestor a menţionat noul sediu administrativ al centrului eparhial, un număr însemnat de centre educaţionale şi structuri social-filantropice, centre de zi pentru copii, centre de tineret, case de copii, centre social-medicale. De asemenea, anul viitor episcopia va deschide o grădiniţă pentru copii.

Totodată, anul acesta, Episcopia Devei a început lucrările la Aşezământul "Părintele Arsenie Boca", ce va fi situat în vecinătatea municipiului Deva, aici urmând să funcţioneze o mănăstire, o şcoală liceală, un azil de bătrâni şi un centru de îngrijiri paleative.

Episcopul Nestor, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, judeţul Dolj.

Între anii 2003 şi 2007 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secţia Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeaşi instituţie de învăţământ.

A urmat cursuri de doctorat, între 2011 şi 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

A obţinut o bursă de studiu în Italia, la Padova, în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obţinut titlul de doctor în 2015.

În 2009 a fost tuns în monahism şi a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 şi hirotesit arhimandrit în 2014.

În 2013, pentru o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcţia de consilier pastoral-liturgic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Între 2013 şi 2018 a fost vicar administrativ-bisericesc, din 2018 vicar administrativ-eparhial, iar din data de 25 februarie 2021 a fost arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă