Povestea tristă a lui Joe Arridy, bărbatul cu IQ de maimuță condamnat la moarte pe nedrept

2 săptămâni in urmă 18

Joe Arridy și momentul în care i se citește mandatul de condamnare.

Barbara Drain avea doar 12 ani când s-a trezit într-un spital, înconjurată de tuburi și rude îngrijorate, după o noapte de teroare petrecută pe 15 august 1936. Ea și sora ei mai mare, fuseseră atacate de către un bărbat necunoscut.

La 15 ani, tânăra Dorothy Drain nu a fost la fel de norocoasă ca sora ei și a ajuns să moară de mâna criminalului, care a violat-o înainte de a-i lua viața. Devastată, familia celor două fete cerea dreptate.

Cazul a ajuns repede în presă și, brusc, toate ziarele din Colorado prezentau cazul. Două fete nevinovate fuseseră atacate de un sadic care trebuia fie arestat cu orice preț.

Reținerea suspectului

Născut în 1915, tânărul Joe Arridy se plimba pe stradă pe 26 august 1936 și a ajuns să fie reținut și interogat de poliție.

Arestat pentru vagabondaj, baiatul de 21 de ani prezenta semne clare ale unei dizabilitati mintale si nu avea noțiunea realității. Cu toate acestea, starea sa nu l-a împiedicat pe șeriful George Carroll să-l supună unor înterogări grele.

Joe se potrivea perfect cu descrierea făcută de martorii din ziua crimei și, pentru autorități, el nu putea fi decât adevăratul ucigaș. A durat câteva ore până când suspectul a cedat presiunii și a recunoascut o crimă pe care nu a comis-o.

Confuzie la tribunal

Deși “vinovat”, Joe Arridy nu cunoștea detaliile cazului - cum ar fi arma folosită în acea noapte și mulți au avut impresia că nu el este ucigșul.

La scurt timp, adevăratul criminal a fost identificat de Barbara ca fiind Frank Aguilar. Condamnat la moarte, a fost executat în 1937. Poliția a fost însă convinsă că Frank și Joe au comis crima împreună.

Eroarea justiției

Frank Aguilar, adevăratul criminal.

În ciuda declarației lui Frank cum că nu l-a văzut niciodată pe Joe Arridy, tânărul cu dizabilități, care avea aceeași dezvoltare mentală ca a unei maimuțe, a fost judecat pentru uciderea lui Dorothy și a fost condamnat la moarte.

Roy Best, directorul închisorii unde Joe a fost executat, a declarat că acuzatul este „cel mai fericit om care a traversat vreodată pe coridorul morții”. O mare parte din comportamentul vesel și resemnat al tânărului s-a datorat faptului că nu înțelegea conceptul de moarte.

Un nevinovat pe coridorul morții

Joe Arridy oferind jucăriile sale unui alt deținut.

Cu o zi înainte de execuție, Joe Arridy a cerut ca ultima sa masă să fie o înghețată. Fără să înțeleagă foarte bine ce i se va întâmpla, el a fost interesat mai mult de trenurile sale de jucărie pe care i le-a oferit în dar altui deținut.

După execuție, mai mulți gardieni au început să plângă, convinși ca au luat parte la condamnarea la moarte a unui om nevinovat.

Blând și nevinovat , Joe Arridy a fost acuzat și executat pentru o crimă pe care nu a comis-o. În 2011, la 72 de ani de la execuția tânărului, guvernatorul statului Colorado, Bill Ritter, i-a acordat bărbatului o grațiere postumă pentru eroarea judiciară făcută de stat.

The post Povestea tristă a lui Joe Arridy, bărbatul cu IQ de maimuță condamnat la moarte pe nedrept appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă