Povestea de dragoste dintre Marin Preda și Aurora Cornu. În urma relației lor a rămas „Cel mai iubit dintre pământeni”

1 lună in urmă 4

Scriitorul Marin Preda și Aurora Cornu au trăit o frumoasă poveste de dragoste în anii 50. Cei doi s-au cunoscut, s-au căsătorit, apoi au plâns și s-au iubit la despărțire. În urma acestei povești s-a născut „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Prima întâlnire dintre cei doi s-a produs la cantina Uniunii Scriitorilor, în 1952, şi au avut atunci un mic schimb de cuvinte, nu foarte amabil. El avea 30 de ani, ea, 20, relatează webcultura.ro.

Ulterior, în 1954, aveau să se reîntâlnească în Eforie Sud (stațiune numită pe atunci Vasile Roaită), într-o vilă a Uniunii Scriitorilor, printr-o întâmplare. Aurora ocupa camera care i se repartizase lui Marin Preda. Și astfel au fost nevoiți să-și vorbească din nou.

El i-a zis: «Păstrați-o dumneavoastră, tovarășa Cornu». Apoi s-a uitat fascinat cum ea, neacceptând favorurile, a început să-şi adune lucrurile împrăştiate prin toată camera.

A doua zi, ieşind la plajă, Aurora a primit prima scrisoare de dragoste de la Marin Preda. A doua zi, a cerut-o în glumă de nevastă.

După ce a îngrijit-o, ca un infirmier vreme de un an, Aurora fiind bolnavă în acea perioadă, cei doi s-au mutat în Cotroceni, în casa pe care el o descrie în ultima parte a romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”.

S-au căsătorit în primăvara anului 1955, fără invitați, fără șampanie și fără flori. Doar ei doi și iubirea lor.

„Marine, tu ești cel mai iubit dintre pământeni”, obișnuia să îl alinte ea. Un alint care, peste ani, avea să se transforme într-unul dintre cele mai îndrăgite romane ale literaturii române: Cel mai iubit dintre pământeni.

S-au despărțit în 1958

Aurora l-a părăsit pe Marin Preda în vara anului 1958, după ce îl prevenise încă de când se cunoscuseră că, atunci când ea va dori să plece, el va trebui să nu se împotrivească.

„Cheile sunt în casa de bani, mult noroc. Aurora”, a fost biletul de adio lăsat de Aurora pe masa apartamentului din București, înainte de a pleca la Sinaia.

Marin Preda a venit după ea la Sinaia, în septembrie 1958 și, potrivit spuselor Aurorei, au trăit „cele mai sublime săptămâni de despărțire pe care le putea visa”. La final, au plâns.

S-au despărțit de comun acord la Sfatul Popular, ea luând vina, părăsirea domiciliului conjugal adică, în care a mai locuit vreun an după divorţ, iar el, procedura.

În 1965, Aurora Cornu a plecat la Paris, însă cei doi s-au mai întâlnit de câteva ori.

Ultima oară s-au văzut cu puţin înainte ca el să moară. Au luat masa împreună, au povestit despre vieţile lor.

Pe 16 mai 1980, Marin Preda a fost găsit mort în camera sa din vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

La aproape 41 de ani distanță, Aurora Cornu a murit la 89 de ani, într-un spital din Paris.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă