Postul Sfintei Marii 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ziua din post în care Cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului

1 lună in urmă 34

Postul Sfintei Marii 2021. Potrivit tradiţiei, se spune că oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți dacă ar fi ținut un post de nouă săptămâni și atunci s-au luat două săptămâni din acest post şi s-au trecut înaintea sărbătorii Sfintei Marii.

În cele două săptămâni din Postul Adormirii Maicii Domnului, creştinii prăznuiesc sărbătoarea Schimbării la Față (6 august), denumită popular Obrejenia. În această zi, este dezlegare la pește.

Postul Adormirii Maicii Domnului ste un post relativ ușor, pe care pot să-l țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.

În ziua Schimbării la Faţă, natura se pregătește de toamnă. Păsările călătoare se pregătesc la rândul lor de plecare spre tărâmuri calde, iar animalele târâtoare încep să intre în pământ, la adăpost de vreme rece, potrivit traditii-superstitii.ro

Potrivit credinţei, de Obrejenie oamenii trebuie să se împace unii cu alții, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului.

Se crede că cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfințiți, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceștia trebuie mai întâi duși la biserică pentru a fi citiți.

Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în câmpuri, asa nu le va mai crește nici lor părul.

Se zice că cei care nu respectă sărbătoarea Schimbării la Față or să sfârșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începând cu această zi.

Femeile care spală rufe în această zi vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar cele însărcinate, dacă respectă această zi, vor avea parte de o naștere foarte ușoară.

Există, totodată, credinţa că nu este bine ca de Obrejenie să te mai scalzi în apele repezi de munte, fiindcă apele se răcesc, iar cerbii vin și le spurcă urinând în ele.

Cine nu-și vede umbra capului la răsăritul soarelui  în dimineața zilei de Obrejenie, se spune ca va muri până la sfârșitul anului.

Se spune că în ziua Schimbării la Faţă Cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă