Postul de știri Tolo News din Afganistan, încă activ în ciuda temerilor şi ameninţărilor

1 lună in urmă 15


După ce talibanii au preluat pe 15 august puterea în Kabul, reprezentanţii postului afgan privat TV Tolo News au avut de ales între a emite în continuare sau a opri transmisiunile. Au ales prima variantă, dar cel mai mare post de televiziune din Afganistan continuă să funcţioneze într-un climat de incertitudini, a relatat AFP, preluat de news.ro.


Televiziunea privată Tolo News a devenit cunoscută în Afganistan datorită știrilor, reality show-urilor și telenovelelor turcești, programe care au schimbat și influențat peisajul media din țară. Acum, există semne că în ciuda promisiunilor, talibanii pregătesc o reprimare violentă a libertății presei.


Presa afgană nu a uitat ameninţările şi asasinatele jurnaliştilor care au fost făcute în 20 de ani de insurecţie a mişcării islamiste după plecarea de la putere în 2001, alungaţi de o coaliţie condusă din Statele Unite.


Amintirea primului regim taliban (1996-2001) rămâne încă vie în memoria afganilor, inclusiv din cauza restricțiilor privind accesul la informații.


De ce șefii Tolo News au decis să emită în continuare


Revenirea la putere a talibanilor „ne-a pus într-o situaţie foarte, foarte dificilă”, a afirmat Lotfullah Najafizada, director al postului privat TV Tolo News, pentru AFP. „Ca serviciu de informare care funcţionează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, nu avem nici măcar o oră pauză pentru a ne gândi”.


Iar decizia de a emite în continuare a fost luată pentru că Tolo News are datoria de a acoperi realitatea, a explicat el.


Un alt motiv este și pentru că era „aproape imposibil” de negociat cu talibanii o reluare a programelor dacă acestea ar fi fost suspendate deja, a relatat news.ro.


O jurnalistă Tolo News care i-a luat interviu purtătorului de cuvânt al talibanilor a fugit din țară


De la revenirea la putere, mişcarea islamistă, care vrea să arate o imagine moderată pentru a încerca să calmeze comunitatea internaţională şi populaţia, a cerut mass-media afgane să nu-şi schimbe obiceiurile.       


Pe 17 august, un responsabil taliban a acceptat să răspundă la întrebările unei jurnaliste, Behishta Arghand, în direct, din studioul Tolo News. După aceasta, jurnalista a fugit în Qatar. „La fel ca alte milioane de oameni, mă tem de talibani”, a povestit ea pentru CNN.


Din 2001, mai mult de 160 de staţii de radio şi zeci de posturi de televiziune au fost înfiinţate datorită ajutorului internaţional şi al investiţiilor private. 


În ultimii ani, populaţia a putut vedea programe care au fost interzise sub regimul taliban, fie emisiuni muzicale sau dezbateri politice.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă