Portugalia va avea alegeri anticipate în ianuarie 2022. Cum a fost tranșată criza politică

3 săptămâni in urmă 19

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 11:10

120 citiri

Pe țărmul Lusitan, la 4 ore distanță cu avionul de România, lucrurile sunt mult mai simple și eficiente decât la noi. Mai puțină gălăgie și mai mult cap în chestiunile politice.

Citeste toate textele scrise de Sergiu Senciuc pentru Ziare.com

Actualmente, Portugalia trece printr-o criză politică care nu poate fi comparată cu cea din România. Actorii joacă diferit.

Bugetul de stat pentru 2022, propus de Guvernul socialist, a picat, după 6 ani de undă verde în Parlament - Adunarea Republicii.

Pe scurt, Partidul Comunist Portughez, Partidul Ecologist "Verzii" și Blocul Stângii, formațiuni politice care până acum au susținut guvernarea Partidului Socialist (minoritar), n-au mai dorit un nou buget, argumentând că de data aceasta nu este suficient de înclinat spre stânga în diverse domenii tematice, militând pentru anumite cauze-cheie în bazinul lor electoral precum creșterea salariului minim pe economie, gratuitatea transportului public sau naționalizarea băncilor și poștei. Împotrivă au votat și partidele de centru-dreapta și dreapta, ca și până acum, anume PSD, CDS-PP, IL și CHEGA. S-a abținut PAN și două deputate independente, ex-PAN și Livre, respectiv.

Deși exista posibilitatea prezentării unei noi propuneri bugetare, s-a ajuns la concluzia că nu are rost și ar fi doar o pierdere de timp câtă vreme structura legislativă nu se schimbă din punct de vedere matematic. Rămân 230 de deputați în continuare, reprezentând partidele în ale căror liste au candidat.

Fără înjurături, certuri sau discuții infantile purtate pe holurile Parlamentului sau în Consiliul de Miniștri, au acceptat cele întâmplate, fapta fiind deja consumată. Au fost maturi și au înțeles situația așa cum este, deși critică pentru elita Partidului Socialist.

Din punct de vedere al Constituției, pasul următor constă în dizolvarea Adunării Republicii și implicit alegeri anticipate.

Ca atare, Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, după ce a primit partidele politice în audiență și a avut o ședință în Consiliul de Stat (rol consultativ), a decretat alegeri parlamentare pentru data de 30 Ianuarie 2022. Simplu, scurt și la subiect. Portughezii sunt chemați la urne, vor vota și se vor mulțumi de rezultatul electoral. Fără prea mult stres, căci nu-i sănătos.

Deci se poate! Și nu departe, în Europa, la 4 ore de zbor.

Sergiu Senciuc are 19 ani, locuieste in Portugalia si este student la Relatii Internationale

Citeste si:

Scrisoarea războinică a lui Liviu Dragnea către Ciolacu. „Partidul a murit, ajungeți la groapa de gunoi a istoriei”

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a transmis vineri, 5 noiembrie, o scrisoare către actuala conducere a partidului, în care critică dur conducerea pe motiv că „s-a predat, cu bagaje și tot, la...

Florin Cîțu, această mireasă nehotărâtă

Florin Cîțu a declarat miercuri, după întrevederea cu Dacian Cioloș, că este optimist. Bine, el așa declarase și în ceea ce privește trecerea prin Parlament a guvernului minoritar Ciucă....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă