Populația albă din SUA scade pentru prima dată în istorie. Persoanele care se identifică ca fiind multi-rasiale au crescut cu 276%

2 luni in urmă 27

Noile date ale recensământului SUA publicate joi arată că populația albă a scăzut pentru prima dată în istorie, anunță Reuters. Se consemnează creșteri semnificative în rândul persoanelor care se identifică drept multi-rasiale, hispanice și asiatice, ceea ce a determinat o mare parte a creșterii populației între 2010 și 2020. Populația albă non-hispanică, care rămâne cea mai mare rasă sau grup etnic, a scăzut cu 8,6% în ultimii zece ani și reprezintă acum 57,8% din populația SUA, cea mai mică pondere înregistrată. Persoanele care se identifică ca multi-rasiale au crescut cu 276%, de la 9 milioane în 2010, la 33,8 milioane în 2020.

Cifrele au oferit, de asemenea, noi detalii despre încetinirea ritmului de creștere a populației din SUA, cea mai scăzută de până acum, cu excepția crizei din anii 1930.

Peste jumătate din statele SUA au pierdut populație din 2010 până în 2020, au spus oficialii recensământului, și aproape toată creșterea a avut loc în zonele metropolitane.

Recensământ important pentru viitoarele alegeri

Datele obținute de la Biroul de Recensăminte al Statelor Unite vin în contextul în care noul recensământ generează lupta pentru reîmpărțirea circumscripțiilor electorale. Acest proces are loc pe baza noului recensământ la fiecare 10 ani, și care, în climatul politic extrem de polarizat din Statele Unite este dominat de încercări ale celor două partide mari să-și aroge circumscripții electorale mai favorabile. Statele folosesc aceste informații pentru a „redesena” circumscripțiile electorale din care sunt aleși membrii Camerei Reprezentanților. Parlamentele locale ale statelor finalizează acest proces extrem de politizat în care majoritatea politică stabilește cum vor arăta noile circumscripții în așa fel încât să avantajeze partidul său, un fenomen cunoscut în politologie drept „gerrymandering”.

Pe baza noilor date statistice se modifică, de asemenea, și ponderea electorilor pentru fiecare stat din Colegiul Electoral, instituția care alege președintele Statelor Unite.

Sursa foto: Twitter/ Jean Lambert Gatare

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă