Pompierii români participă la lupta cu incediile din Grecia. Comandant: ”Plecăm 108, vrem să ne întoarcem 108”

2 luni in urmă 32

România sprijină Grecia în lupta cu incendiile devastatoare care afectează mai multe zone ale țării. Pompierii români vor participa la o misiune prevăzută să dureze zece zile, după ce Guvernul de la Atena a cerut ajutor din partea statelor europene. Este prima dată când România intervine la incendii de pădure din afara țării, notează Digi 24.

„Sunt 11 ofițeri care pleacă. Avem 108 persoane care pleacă, sunt cu mașini de intervenție și de suport. Misiunea este prevăzută pentru zece zile cu posibilitatea de extindere dacă Grecia va cere asta. (…) Misiunea este aprobată la cel mai înalt nivel de președinte și de prim-ministru. Mai sunt și alte țări acolo, este un efort european”, a spus Raed Arafat, șeful Departamenului pentru Situații de Urgență.

Plecăm 108, vrem să ne întoarcem 108. Suntem pregătiți, vorbim de incendii de vegetație uscată, dar și de pădure. Mă aștept la un popor disperat, la condiții grele de muncă, dar mă aștept să ne ducem misiunea la bun sfârșit.

Comandatul misiunii:

Premierul Florin Cîțu a anunțat în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de joi că România va participa, în premieră, la operațiunile de stingere a incendiilor din Grecia.

Și alte state au anunțat că vor interveni în sprijinul Greciei. Echipaje de pompieri din Franța au ajuns acolo încă de joi seară, Parisul urmând să trimită și două avioane de stingere a incendiilor. Întăriri vor veni și din Suedia, Austria, Bulgaria și Israel, notează Euronews.

Ajutorul din partea altor state vine în condițiile în care mii de rezidenți au fost evacuați vineri din calea unui incendiu de la nord de Atena. Flăcările au devastat 20 de kilometri de suprafață forestieră, a distrus mai multe case și au învăluit capitala elenă în nori de fum. Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să nu părăsească locuințele și să-și închidă ferestrele.

Traficul a fost oprit pe autostrada principală a țării care leagă Atena de nordul Greciei.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă