Poluare alarmantă în India, după festivalul luminilor. Oamenii s-au trezit cu orașul acoperit de un nor dens și toxic

3 săptămâni in urmă 31

Poluarea aerului din capitala Indiei a ajuns vineri la niveluri periculoase, din cauza artificiilor și petardelor lansate de oameni, în ciuda interdicției impuse de autorități, pentru a celebra Dwali, sărbătoarea cunoscută ca festivalul luminilor, relatează BBC.

Un strat gros de smog a acoperit New Delhi, vineri dimineață, iar oamenii s-au plâns de mâncărimi în gât și usturimi ale ochilor din cauza noxelor. Delhi este deja cea mai poluată capitală din lume, din cauza emisiilor industriale și provenite de la vehicule și a prafului.

Aerul devine greu de respirat la începutul iernii, când fermierii din statele vecine ard culturilor, iar artificiile din timpul festivalului Diwali nu fac decât să înrăutățească calitatea aerului, deoarece vitezele scăzute ale vântului captează poluanții în atmosfera inferioară.

Concentraţia de particule fine (PM2,5) – cele mai nocive pentru sănătate – a ajuns vineri în unele zone din Delhi la 999 micrograme pe metru cub de aer. De asemenea, multe locuri au înregistrat cifre apropiate sau mai mari de 500 micrograme, lucru care este catalogat drept „sever”.

Sunt cifre alarmante, în condițiile în care indicele de calitate a aerului este considerat ”bun” dacă se situează între 0 și 50 micrograme, iar între 51 și 100 este „satisfăcător”.

Delhi’s air quality recorded to be in ‘hazardous’ categoryIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Oficialii au avertizat că focurile de artificii ilegale cu ocazia festivalului Diwali, ar putea creşte nivelul poluării, astfel că Guvernul a interzis vânzarea și folosirea petardelor în acest an pentru a reduce nivelurile de poluare.

Însă cei mai mulți dintre locuitorii orașului nu s-au supus măsurilor și au aruncat petarde sau artificii.

Așa s-a făcut că cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei Delhi s-au trezit vineri într-un oraş învăluit într-o ceaţă cenuşiu-gălbuie. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu norul dens de poluare pe care îl respiră oamenii.

Probleme din cauza norului de poluare au fost și la circulația rutieră, unde a avut loc un accident în lanț cu șase mașini pe o autostradă, soldat cu mai mulți răniți, din cauza lipsei de vizibilitate.

Morning Smog in Delhi.#DelhiPollution pic.twitter.com/3V3FOOU8d7

— Ankit Singh (@awsmankit_) November 5, 2021

Unii locuitori ai orașului au spus, pe rețelele de socializare, că artifiicile folosite în timpul sărbătorii nu sunt de vină pentru nivelurile periculoase de poluare din aceste zile, deoarece Delhi se confruntă cu poluarea masivă pe tot parcursul anului.

So much for the cracker ban. Hearing them go off here in Delhi with some frequency. Enjoy making the air pollution worse you idiots. #Diwali2021 #CrackerBan pic.twitter.com/YC7H9GfzsL

— Vinayak Pande (@VinayakPande) November 4, 2021

Mai multe persoane au postat pe Twitter imagini în timp ce arunc petarde, spunând că așa vor ei să sărbătorească Diwali.

Peste un milion de oameni mor anual în India, din cauza poluării. Potrivit experților, 22 dintre cele mai poluate 30 de oraşe din lume se aflau în India, iar New Delhi este cea mai poluată capitală de pe planetă.

În 2020, Delhi a înregistrat cea mai mare concentrație de PM2,5 de până acum. A fost de 14 ori peste limita de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Foto: Profimedia / Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă