Polonia vrea să construiască un zid cu senzori de mişcare la frontiera cu Belarusul pentru a ține migranții la distanță

3 zile in urmă 22

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 21:38

104 citiri

Polonia vrea să construiască un zid cu senzori de mişcare la frontiera cu Belarusul pentru a ține migranții la distanță

Polonia vrea să construiască un zid, pentru a împiedica migranţi să treacă frontiera cu Belarusul, potrvit unui proiect de lege dezbătut miercuri în Parlament, relatează AFP.

Costul construirii zidului este estimat la 253 de milioane de euro şi include instalarea unor detectoare de mişcare.

Guvernul populist şi naţionalist polonez a adoptat acest proiect de lege marţi, 12 octombrie, acesta urmând să fie adoptat de către deputaţi în următoarele zile.

”Numărul tentativelor de trecere a frontierei este în creştere”, subliniază Guvernul în motivaţia proiectului.

În text se arată că nimeni nu se va putea apropia de zid la mai puţin de 200 de metri.

Începând din august, mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat să trează frontiera din Belarus în Polonia.

Uniunea Europeană (UE) acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că organizează în mod voit acest aflux, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni europene.

Polonia a trimis mii de militari la frontieră, unde a instaurat starea de urgenţă şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.

Polonia este unul dintre cele 12 state membre UE care au cerut săptămâna trecută Uniunii să finanţeze ”bariere frontaliere” menite să împiedice migranţii să intre pe teritoriul european.

Proiectul zidului a fost criticat imediat de către organizaţii nonguvernamentale (ONG), care acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, de faptul că reacţionează în mod brutal şi care au avertizat puterea poloneză cu privire la posibilă ”catastrofă umanitară” din cauza condiţiilor de trai ale migranţilor - blocaţi în păduri şi mlaştini din zona de frontieră.

Starea de urgenţă, care împiedică jurnaliştii şi organizaţiile de caritate să se apropie de frontieră, s-a dovedit extrem de controversată, iar UE îndeamnă Varşovia la ”transparenţă”.

Citeste si:

Focuri de armă la frontiera dintre Belarus şi Polonia pentru a doua zi consecutiv

Poliţia de frontieră poloneză a anunţat că, pentru a doua zi consecutiv, de partea belarusă a graniţei au fost trase focuri de armă, potrivit DPA. Împuşcăturile au fost auzite în...

Focuri de armă trase dinspre Belarus la frontiera cu Polonia. Tensiunile cresc pe măsura valului de migranți ce vor să intre în spațiul european

Primul ministru de la Varșovia și-a exprimat sprijinul pentru trupele de frontieră poloneze după ce se pare că au fost trase focuri de armă de către grănicerii din Belarus. O purtătoare...

DigiSport.ro

Digi24.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă