Polonia se opune introducerii la nivel european a unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice

1 săptămână in urmă 19

Polonia este împotriva introducerii unei suprataxe la nivel european pe profiturile companiilor energetice, dar ar putea introduce la nivel național o soluție independentă, a anunțat joi Anna Moskwa, ministrul polonez al Mediului, citată de Reuters.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat miercuri planuri pentru colectarea a 140 de miliarde de euro de la companiile energetice pentru ajutorarea gospodăriilor și afacerilor de creșterea prețurilor la enegie.

Potrivit Reuters, companiile de petrol, gaze și cărbune vor plăti o taxă de 33% din surplusul de profit pe anul fiscal 2022.

„Luăm în calcul o astfel de idee la nivel național, dar nu suntem de acord cu introducerea unei astfel de soluții la nivel european”, a spus Moskwa pentru postul Radio Zet.

Diferențe între țări

Oficialul a spus că o astfel de decizie trebuie să fie unanimă deoarece se referă la taxe care se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene, dar o astfel de soluție nu ar fi practică din cauza diferențelor dintre sistemele energetice ale fiecărei țări.

România are deja suprataxe pe profiturile companiilor din energie și gaze, dar nu are o astfel de taxă în domeniul petrolier.

Experții consultați de Libertatea au arătat că taxa pe profiturile companiilor de petrol și pe cele din rafinare ar putea duce prețuri mai mari la carburanți și chiar la penurie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă