“Polonia nu poate și nu ar trebui să plătească doar un singur zlot” amendă Uniunii Europene – ministrul justiției de la Varșovia

1 lună in urmă 22

În prima reacție oficială de rang înalt a guvernului de la Varșovia la decizia Curții Europene de Justiție de a amenda Polonia cu 1,5 milioane de euro pe zi, ministrul de justiție Zbigniew Zobro a spus că țara sa nu trebuie să “se supună fărădelegii”.

Miercuri, instanța supremă a UE a amendat Polonia cu un milion de euro pe zi pentru a preveni ceea ce a numit “vătămare gravă și ireparabilă” ordinii juridice a UE, în principal prin existența unui organ al Curții Supreme influențat politic pentru disciplinarea judecătorilor și prin subminarea independenței justiției. În iulie, instanța UE ordonase Poloniei să închidă Camera de disciplină. Polonia și-a dat acordul, dar nu a făcut-o încă.

Luna trecută, instanța UE a amendat Polonia cu 500.000 de euro pe zi pentru că nu a respectat ordinul de închidere a minei de lignit Turow, într-o dispută prelungită cu Republica Cehă vecină. Polonia a plătit această amendă, iar Varșovia susține că nu poate închide mina, deoarece alimentează centrala electrică Turow, care generează aproximativ 7% din electricitatea țării.

Fie că sunt pedepse ilegale cu privire la Turow… sau pedeapsa pentru schimbările aduse sistemului judiciar, Polonia nu poate și nu ar trebui să plătească un singur zlot, (moneda națională – n.r.)”, a spus Ziobro, care este inițiatorul modificărilor aduse sistemului de justiție din Polonia.

Ziobro a fost primul reprezentant al guvernului de rang ministerial care a vorbit în favoarea refuzului de a plăti amenzile. Anterior, unul dintre adjuncții săi recomandase și, înghețarea cotizațiilor poloneze la UE până când “eurocrații își revin în fire”.

Joi, Rețeaua Europeană de Consilii pentru Justiție a expulzat consiliul polonez din cauza îngrijorărărilor serioase cu privire la independența sa. Unii membri ai consiliului polonez au fost numiți cu recomandare politică. Votul de expulzare a avut loc la Adunarea Generală a organismului european de la Vilnius, capitala Lituaniei. Consiliile recomandă numirile judiciare și ajută la reglementarea activității sistemului judiciar.

UE avertizează că poate suspenda plata fondurilor de recuperare a pandemiei către Polonia dacă nu se desființează organismul disciplinar, dar șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat miercuri speranța într-un compromis. Ea a spus că condițiile stricte pentru plata fondurilor către Polonia vor include închiderea Camerei de disciplină și modificări ale modului în care sunt disciplinați judecătorii, precum și reinstalarea unora dintre judecătorii suspendați.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că guvernul va ajunge la un compromis, dar a spus că va dura luni de zile. El a spus în Parlamentul European săptămâna trecută că Camera de disciplină va fi desființată, dar nu a dat niciun termen și a indicat, de asemenea, că un alt organism îi va lua locul.

Associated Press, ARD

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă