Polonia, in procedura de infringement, dupa ce ar fi incalcat dreptul Uniunii Europene prin modificari succesive ale legii privind Consiliul National al Magistraturii

2 luni in urmă 2

Curtea Suprema din Polonia, reunita in Marea Camera, a statuat ca modificarile legislative succesive, incepand cu 2018, cand Consiliul National al Magistraturii a decis sa nu prezinte presedintelui Republicii Polone propuneri de numire a cinci persoane pe posturi de judecator la Curtea Suprema si sa prezinte alti candidati pentru aceste posturi, au avut ca efecte specifice impiedicarea Curtii sa se pronunte cu privire la intrebari preliminare.

"Curtea considera ca si obligatia statelor membre de a stabili caile de atac necesare pentru a asigura justitiabililor respectarea dreptului lor la protectie jurisdictionala efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, prevazuta la articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, se poate opune aceluiasi tip de modificari legislative. Aceasta este situatia atunci cand se constata, aspect care trebuie apreciat de asemenea de instanta de trimitere pe baza tuturor elementelor pertinente, ca aceste modificari sunt de natura sa dea nastere unor indoieli legitime, in perceptia justitiabililor, referitoare la impenetrabilitatea judecatorilor numiti pe baza deciziilor KRS, in privinta unor elemente exterioare, in special a unor influente directe sau indirecte ale puterilor legislativa si executiva, si referitoare la neutralitatea lor in raport cu interesele care se infrunta. Asemenea modificari ar putea astfel conduce la o lipsa a aparentei de independenta sau de impartialitate a judecatorilor respectivi de natura sa aduca atingere increderii pe care justitia trebuie sa o inspire justitiabililor intr o societate democratica si intr-un stat de drept", se arata intr-un document al Curtii de Justitie Europene.

Reforma sistemului judiciar polonez, demarata cu mai multi ani in urma, a fost considerata de Bruxelles o incercare de subordonare a justitiei de catre politic.

Comisia Europeana a lansat impotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement, considerand ca autoritatile din aceasta tara au incalcat independenta justitiei, si a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care poate conduce la pierderea dreptului de vot in Consiliul UE, sanctiune ce necesita insa un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Citeste si:

Autostrada de 440 de kilometri care ar urma sa fie terminata pana in 2024. "Lucrarile ar trebui sa dureze doi ani in zona usoara"VIDEO Sotia criminalului de la Onesti a fost retinuta pentru 24 de ore. Femeia este acuzata de complicitate la lipsire de libertateParlamentar PNL, despre deputatul PSD Daniel Ghita, fost luptator K1: Avem un Sosoc si in Camera Deputatilor! Cand nu doarme, face circ!Povestea impresionanta a lui Adrian Krainer, profesorul care a gasit leac contra unei boli mortale. Are origini romane si e printre favoritii la premiul NobelVIDEO Imagini spectaculoase cu lotul 1 al autostrazii Pitesti-Sibiu. "Constructorul austriac Porr avanseaza intr-un ritm sustinut"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă