Polonia, Belgia şi Danemarca anunţă că au încheiat operaţiunile de evacuare de pe aeroportul din Kabul

1 lună in urmă 35


Cele trei ţări au anunţat că au evacuat în ultimele zile peste 3.700 de persoane de pe aeroportul din Kabul, însă din cauza ameninţărilor teroriste au decis să încheie operaţiunile de evacuare, informează Agerpres.


Belgia şi-a încheiat miercuri seară operaţiunile de evacuare de pe aeroportul din Kabul, a declarat joi premierul Alexander De Croo, potrivit DPA. Acesta a precizat că în ultima săptămână au fost evacuate din Afganistan peste 1.400 de persoane.


Situaţia deja "haotică şi periculoasă" de pe teren "s-a deteriorat grav în decurs de o zi", a spus De Croo, într-o conferinţă de presă.


Belgia a primit informaţii de la SUA şi alte ţări că urmează iminent un atac sinucigaş cu bombă asupra aeroportului, a mai afirmat el.


Un număr total de 23 de zboruri organizate de Belgia au transportat persoane din capitala Afganistanului către Islamabad, în Pakistan, a precizat premierul belgian.


Persoanele evacuate sunt cetăţeni belgieni, membri ai familiilor lor, dar şi cetăţeni din ţări partenere precum Olanda şi Luxemburg, plus un număr de oameni aflaţi în pericol iminent, a declarat şi ministrul de externe Sophie Wilmes, în aceeaşi conferinţă de presă.


Polonia a evacuat 1.300 de persoane


Ultimul zbor polonez de evacuare din Afganistan a aterizat joi dimineaţă în Polonia, a comunicat ministrul adjunct de externe Marcin Przydacz, transmite dpa. În total, Polonia a evacuat 1.300 de persoane cu 14 zboruri, a spus el. Două sute de persoane au fost extrase din Afganistan la solicitarea altor state sau organizaţii, a precizat ministrul adjunct.


Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că misiunea militară poloneză în Afganistan a luat sfârşit definitiv joi. "Din cauza ameninţării teroriste în creştere şi a instabilităţii tot mai mari, nu putem continua să riscăm vieţile oamenilor noştri", a afirmat Przydacz, citat de agenţia PAP.


Danemarca: Nu mai este sigur să se zboare de pe aeroportul din Kabul


Danemarca a încheiat operaţiunea de evacuare a membrilor personalului ambasadei sale şi a familiilor acestora din capitala afgană Kabul, a comunicat joi guvernul de la Copenhaga, transmite dpa.


"Nu mai este sigur să se zboare de pe aeroportul din Kabul", a declarat ministrul apărării, Trine Bramsen, pentru agenţia de ştiri daneză Ritzau în cursul serii de miercuri.


Ultimul avion implicat în operaţiunea daneză a aterizat deja în capitala Pakistanului, Islamabad, având la bord 90 de persoane evacuate - angajaţi, militari şi diplomaţi danezi la Kabul, a precizat ea.


Danemarca a evacuat din Afganistan în jur de 1.000 de persoane în ultimele zile.


Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că trupele americane, garantul-cheie al securităţii pe aeroportul din Kabul, îşi vor încheia misiunea de evacuare şi vor părăsi Afganistanul până la data de 31 august.


Franţa anunţă încheierea operaţiunilor de evacuare


Operaţiunea actuală franceză în Afganistan se va încheia total vineri seară, termen după care "nu mai putem proceda la evacuări de pe aeroportul din Kabul", a anunţat joi prim-ministrul francez Jean Castex la postul RTL, transmite AFP:


Această dată-limită este "impusă de către americani", al căror dispozitiv, esenţial pentru securitatea aeroportului, se va retrage definitiv la 31 august, a precizat o sursă guvernamentală franceză.


Potrivit ministerului de externe, evacuările de cetăţeni afgani se vor efectua, aşadar, până joi seară sau chiar până vineri dimineaţă.


Premierul francez Jean Castex a reamintit joi că "în jur de 2.500 de persoane" au fost evacuate, după ce capitala afgană Kabul a fost cucerită de talibani la 15 august. "Este vorba despre cetăţeni francezi, dar mai ales despre afgani care şi-au adus, într-un fel sau altul, contribuţia la armată etc., şi despre familii, artişti, jurnalişti…", a adăugat acesta.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă