Polonia a fost condamnată de CEDO pentru discriminarea unei mame homosexuale

1 lună in urmă 17

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 14:30

67 citiri

Polonia a fost condamnată de CEDO pentru discriminarea unei mame homosexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi, 16 septembrie, Polonia pentru că a retras custodia copiilor unei mame care a început o relaţie cu o altă femeie după ce a divorţat de soţul ei, informează France Presse.

CEDO, braţul judiciar al Consiliului Europei, a fost sesizată de o poloneză care a contestat pierderea custodiei celor patru copii ai săi.

Reclamantei i s-a acordat iniţial custodia după un "divorţ amiabil" în 2005. Ulterior, un tribunal polonez i-a retras custodia copiilor săi. Instanţa şi-a bazat decizia pe o evaluare în care mama a fost întrebată dacă este homosexuală şi dacă a avut relaţii sexuale cu noua ei parteneră.

Într-o altă procedură, în care a fost implicat doar cel mai mic copil, instanţa a refuzat să îl plaseze cu mama sa, invocând "rolul mai important al tatălui de a oferi un model masculin" pentru copil.

Judecătorii europeni au constatat că "orientarea sexuală a reclamantei şi relaţia sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor şi au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurilor judiciare". Majoritatea a concluzionat că, din cauza "orientării sexuale" a mamei, a existat "un tratament inegal între reclamant şi orice alt părinte".

Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă privată şi, respectiv, interzicerea discriminării.

Prin urmare, Polonia a fost obligată să plătească 10.000 de euro reclamantei pentru "daune morale".

Judecătorul polonez a emis o "opinie divergentă".

Cu sediul la Strasbourg (estul Franţei), CEDO monitorizează respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care a fost semnată de 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Citeste si:

Procuror polonez, fotografiat dezbrăcat într-un magazin de unde își cumpăra bere. ”Era în concediu în momentul incidentului”

Un procuror din Polonia a fost fotografiat complet dezbrăcat, în timp ce cumpără alcool dintr-un magazin din Swidnica, potrivit Daily Mail. Bărbatul de 38 de ani, identificat drept Maciej...

Sorana Cîrstea a revenit cu o victorie în circuitul WTA

Sorana Cîrstea a început foarte bine săptămâna. Ea s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA de la Portoroz (Slovenia). În primul tur, Sorana Cîrstea a învins-o cu scorul...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

Digi24.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă