Polonia a devenit cel mai mare produc─âtor de electrocasnice din Europa

3 săptămâni in urmă 14

household appliances factoryhousehold appliances factory
  • Samsung, BSH (parte a grupului german Bosch) ┼či o serie de investitori chinezi analizeaz─â dezvoltarea de mari proiecte ├«n domeniul produc┼úiei de electrocasnice ├«n Polonia.
  • Aceast─â ┼úar─â g─âzduie┼čte 30-35 de fabrici importante care produc frigidere, aragazuri sau ma┼čini de sp─âlat, iar lor li se adaug─â ┼či furnizorii de componente ┼či juc─âtorii mai mici.
  • Spre compara┼úie, ├«n toat─â Rom├ónia sunt ┼čapte mari produc─âtori de electrocasnice ┼či componente pentru electrocasnice.

Polonia este de circa un deceniu cel mai mare produc─âtor de electrocasnice din Europa, dep─â┼čind ├«nc─â din 2011 greii domeniului de la acea vreme, Italia ┼či Germania, potrivit informa┼úiilor publicate de compania de cercetare de pia┼ú─â Euromonitor. Spre exemplu, ├«n 2010 aceast─â ┼úar─â producea 15 milioane de unit─â┼úi, adic─â o treime din totalul realizat de ┼ú─ârile din Europa de Vest ┼či Europa de Est ├«mpreun─â. ├Än 2020, produc┼úia de frigidere, aragazuri sau ma┼čini de sp─âlat din Polonia a urcat la 25,7 milioane de unit─â┼úi, conform calculelor f─âcute de ZF pe baza datelor Statista

Fabricile de profil din Polonia, ca de altfel din toată lumea, au fost oprite timp de câteva săptămâni sau luni în perioada martie-mai 2020, dar activitatea a fost reluată ulterior.

De altfel, ├«n pandemie, cererea de electronice ┼či electrocasnice a fost la cote maxime dat fiind c─â oamenii au stat mai mult acas─â, unde au g─âtit sau au petrecut pur ┼či simplu timp suplimentar.

├Än total, Polonia g─âzduie┼čte 30-35 de fabrici importante ce realizeaz─â frigidere, aragazuri sau ma┼čini de sp─âlat, iar lor li se adaug─â ┼či furnizorii de componente ┼či juc─âtorii mai mici. Mai mult, Samsung, BSH (parte a grupului german Bosch) ┼či o serie de investitori chinezi analizeaz─â dezvoltarea de mari proiecte ├«n domeniul produc┼úiei de electrocasnice ├«n Polonia, scrie site-ul de stiri rmx.news. Spre compara┼úie, ├«n toat─â Rom├ónia sunt ┼čapte mari produc─âtori de electrocasnice ┼či de componente pentru aceste aparate.

Unii juc─âtori au dou─â fabrici, cum este cazul Arctic, DeÔÇÖLonghi sau Karcher. Aceast─â industrie se dezvolt─â local, mai ales ├«n ultimii ani, at├ót prin juc─âtorii deja existen┼úi care au deschis noi fabrici, c├ót ┼či prin al┼úii noi ÔÇô grupul chinez Haier va inaugura cur├ónd o unitate de produc┼úie de frigidere. Totu┼či, Polonia a fost ┼či r─âm├óne de departe cel mai mare produc─âtor de frigidere, cuptoare ┼či ma┼čini de sp─âlat din Europa, iar regiunea Silezia de Jos e unul dintre motoarele domeniului. Cu ce a reu┼čit aceast─â zon─â s─â ├«i atrag─â pe investitorii str─âini?

ÔÇ×Apropierea de Germania e un mare avan┬ştaj. Suntem la distan┼úe aproape egale de Berlin, Praga ┼či Var┼čovia. Un alt avan┬ştaj ├«l reprezint─â oamenii bine preg─âti┼úi, avem 28 de universit─â┼úi dintre care dou─â pe lista ShanghaiRanking (unul dintre cele mai importante clasamente de gen ÔÇô n.red.). Avem peste 100.000 de studen┼úi, deci avem baz─â de dezvoltareÔÇť, spune Mag┬şda┬şlena Okulowska, pre┼čedintele Agen┼úiei de Dezvoltare a Aglomer─ârii Urbane Wroclaw.

ÔÇ×Nu ne baz─âm doar pe universit─â┼úi ├«ns─â, ci ┼či pe ┼čcoli voca┼úionale pentru c─â vrem s─â dezvolt─âm produc┼úia local─â ┼či pentru aceste joburi e nevoie de aptitudini noiÔÇť, spune Magdalena Okulowska, pre┼čedintele agen┼úiei de dezvoltare a aglomer─ârii urbane Wroclaw. E vorba de un total de 29 de comune din regiunea Silezia de Jos care dezvolt─â proiecte unitare ├«n regiune.

Printre investitorii din produc┼úia de electrocasnice din toat─â Polonia se num─âr─â Whirlpool (SUA), LG (Coreea de Sud), Electrolux (Suedia), Samsung (Coreea de Sud) ┼či BSH (parte a grupului Bosch, Germania), conform Polish Investment and Trade Agency. Unii juc─âtori au chiar 3-4 fabrici. Dintre ace┼čtia din urm─â, doar Electrolux e prezent ├«n Rom├ónia cu produc┼úie, ├«n timp ce BSH anun┼úase o investi┼úie de peste 100 mil. euro pe plan local dar a renun┼úat la ea ├«ntre timp. Spre compara┼úie, acum nem┼úii se g├óndesc s─â mearg─â ├«n Polonia scrie rmx.news.

ÔÇ×Polonia asigur─â peste 90% din necesarul de usc─âtoare din Europa, peste 50% din cel de ma┼čini de sp─âlat ┼či 20-30% din cererea de frigidereÔÇŁ, potrivit aceleia┼či surse.

Aceast─â ┼úar─â produce 3,5 milioane de frigidere, congelatoare sau combine frigorifice, 6,8 milioane de ma┼čini de sp─âlat rufe, aproape 5 milioane de ma┼čini de sp─âlat vase ┼či 3,2 milioane de usc─âtoare, arat─â datele Statista.

Care este situa╚Ťia companiilor de electrocasnice din Rom├ónia

Spre compara┼úie, Rom├ónia a realizat anul trecut 2 milioane de frigidere ┼či congelatoare, singura fabric─â important─â ├«n domeniu fiind cea a Arctic din G─âe┼čti, D├ómbovi┼úa. O a doua va fi inaugurat─â ├«n acest an ├«n Prahova, fiind controlat─â de chinezii de la Haier care vor produce 600.000 de unit─â┼úi anual, conform datelor ZF. ├Än ceea ce prive┼čte ma┼činile de sp─âlat, local exist─â tot o unitate de produc┼úie, tot a Arctic, la Ulmi, D├ómbovi┼úa, unde au fost realizate un milion de unit─â┼úi ├«n 2020.

Un executiv din industrie spunea anterior c─â mul┼úi investitori din domeniul electroIT au mers ├«n Polonia datorit─â apropierii de Vest. ├Äntre timp s-a dezvoltat puternic infrastructura, ├«n timp ce ├«n Rom├ónia, ├«n acest domeniu strategic, investi┼úiile sunt doar la nivel de plan. Lipsa autostr─âzilor ┼či sistemul feroviar ├«nvechit au c├ónt─ârit greu ├«n deciziile unor investitori strategici care au ales alte ┼ú─âri de-a lungul anilor.

ÔÇ×Avantajele noastre ├«n fa┼úa investitorilor sunt pozi┼úia geografic─â, brandul puternic ┼či deci imaginea bun─â. Conteaz─â ├«ns─â ┼či ajutorul oferit de stat. Pentru c─â vrem s─â ne dezvolt─âm ├«n zona de inova┼úie, cine deschide aici un centru de cercetare-dezvoltare prime┼čte reduceri de taxe pentru dezvoltare, spre exempluÔÇŁ, explic─â Magdalena Okulowska rezultatele Poloniei ├«n domeniul electrocasnicelor, dar nu numai.

├Än Rom├ónia, mai multe companii din produc┼úie ÔÇ×unele din industria de electrocasniceÔÇŁ au primit ajutor de stat. Exist─â ┼či excep┼úii. Acest sprijin nu e ├«ns─â un motiv suficient de bun pentru to┼úi investitorii.

The post Polonia a devenit cel mai mare produc─âtor de electrocasnice din Europa appeared first on Aleph News.

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â