Politologul Francis Fukuyama: Orban demolează democrația liberală având o legitimitate democratică

3 zile in urmă 16

Francis Fukuyama, politolog american de origine japoneză, a rezumat în cinci puncte secretul succesului și faimei internaționale a lui Orbán în cadrul unei conferințe organizate de Primăria Budapesta, potrivit publicației Telex.

Fukuyama a spus că Orbán îl admiră pe Putin pentru că președintele rus își poate conduce țara fără să țină cont de mecanismele de control și echilibru.

Potrivit lui Charles Gati, un politolog american de origine maghiară, unul dintre secretele succesului lui Orbán este că maghiarii nu au procesat trauma de la Trianon.

Experți internaționali au discutat despre poziția Ungariei în UE și despre iliberalism în cadrul unuia dintre panelurile conferinței Budapest Forum. Pe lângă Fukuyama și Gati, la discuție au mai participat László Bruszt, Timothy Garton Ash, Kati Marton și Mathieu Lefèvre.

Potrivit lui Fukuyama, secretul faimei lui Orbán constă în faptul că a reușit să aducă în mainstream puncte de vedere considerate anterior de extrema dreaptă. El a rezumat motivul faimei lui Orbán în câteva puncte.

Democrația iliberală – Esența acestui lucru este că instituțiile liberale ale democrațiilor liberale pot fi distruse cu ”autorizație” democratică (prin vot).

Civilizația occidentală se bazează pe cultura creștină – potrivit lui Fukuyama, esența europenității este Iluminismul, ceea ce înseamnă transcenderea creștinismului, în timp ce Orbán, pe de altă parte, se întoarce la perioada de dinaintea Iluminismului pentru o bază ideologică.

Etnia este baza identității naționale maghiare – conform interpretării lui Fukuyama, rasa este esența identității lui Orban, iar acest lucru duce în direcții foarte periculoase. Fukuyama i-a menționat pe evreii maghiari care au emigrat în America înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au ajutat Statele Unite cu cunoștințele lor, nu țara lor de origine, Ungaria. Potrivit scriitorului, teoria rasială a lui Orbán este de asemenea absurdă, deoarece populația Ungariei este extrem de mixtă.

Naționalismul economic – Politica economică protecționistă a lui Orbán, cu organizarea statală a statului, a avut mai mult succes în multe privințe decât programele economice neoliberale anterioare ale dreptei. Din acest motiv, modelul lui Orbán este acum agreat și de o parte a republicanilor americani, astfel că tot mai mulți dintre ei sunt susținători ai unei politici economice similare, protecționiste.

Simpatia față de Putin – Potrivit lui Fukuyama, liderii de dreapta, de la Trump la Le Pen, îl iubesc pe Putin pentru că admiră puterea sa absolută, faptul că nu se supune instanțelor și sistemului de control și echilibru.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă