Polițistul găsit vinovat de moartea lui George Floyd își află pedeapsa pe 16 iunie

2 săptămâni in urmă 46

Derek Chauvin, 44 de ani, poliţistul american găsit marți, 20 aprilie, vinovat de uciderea afro-americanului George Floyd îşi va primi sentinţa la 16 iunie, arată un document publicat de justiţia din statul Minnesota, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Chauvin riscă 12 ani şi jumătate de închisoare, dar pedeapsa i-ar putea fi majorată dacă magistratul concluzionează că există circumstanţe agravante.

După verdictului celor 12 jurați, Chauvin a fost încătuşat şi preluat de Biroul Şerifului din Hennepin. Fostul polițist a fost încarcerat la închisoarea corecțională Facility-Oak Park Heights, din Minnesota.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat deschiderea unei anchete privind poliţia din Minneapolis pentru a stabili dacă „urmează un model sau practici de menţinere a ordinii neconstituţionale sau ilegale”.

Ancheta îşi propune să stabilească dacă poliţia recurge sistematic la forţa excesivă, inclusiv în cursul manifestaţiilor legale.

Mai multe abuzuri ale poliţiei au avut loc în timpul celor trei săptămâni ale procesului, sporind şi mai mult tensiunea în acest oraş din nordul Statelor Unite.

  • La 11 aprilie, Daunte Wright, un afro-american de 20 de ani, a fost ucis de o poliţistă albă în cursul unui banal control rutier la periferia oraşului Minneapolis. Moartea lui a dus la manifestaţii marcate de violenţe timp de mai multe zile.
  • Chiar înainte de anunţul verdictului, o adolescentă de culoare de 16 ani a fost împuşcată de un poliţist la Columbus, în statul Ohio. Potrivit imaginilor înregistrate de camera video purtată de agent, ea părea să atace o altă fată cu un cuţit.
  • Afro-americanul Andrew Brown junior, 40 de ani, tată a zece copii, a fost împușcat mortal în timpul unei operațiuni a poliției din Elizabeth City, statul Carolina de Nord.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă