Polițiștii suspectați că au provocat moartea unui bărbat din Argeș cer eliberarea și susțin că au intervenit conform procedurilor. Unul dintre politiști a spus în instanță că victima l-a jignit și a ridicat mâna la colegul său

2 săptămâni in urmă 23

Curtea de Apel Pitești decide joi dacă menține arestul preventiv dispus de o instanță inferioară în cazul celor doi polițist acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului din Argeș care nu a vrut să se îndepărteze de la locul unui incendiu.

Agenții de poliție, unul pensionat și celălalt suspendat, au cerut să fie cercetați în libertate.

Cei doi au fost audiați prin videoconferință, fiind încarcerați la sediul IPJ Argeș.

Judecătorul argeșean care i-a trimis în detenție pe cei doi a explicat în motivarea deciziei, obținută de G4Media.ro, că polițiștii care l-au trântit „brutal” la pământ și l-au imobilizat pe bătrân puteau găsi alte mijloace de a-l îndepărta de la fața locului.

„Desi inculpații Ilie Florea și Draghici Daniel au susținut că au intervenit conform procedurilor, judecatorul de drepturi și libertăți aparantele acțiuni ale inculpaților, constând în trântirea brutală a victimei la pământ, urmată de țintuirea acesteia, comprimarea cu picioarele a gâtului și toracelui victimei nu au justificare, iar reacția inculpaților apare ca vădit disproporționată față de circumstanțele derulării evenimentelor astfel cum au fost reținute în baza declarațiilor martorilor și a vizualizării înregistrării video.
Astfel, având în vedere că victima era o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, transpare cu evidență faptul că puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului.” se arată în motivare.

Mai mult, unul dintre cei doi polițiști inculpați s-a apărat în instanță spunând că victima l-ar fi jignit și ar fi încercat să îl agreseze pe colegul său.

„Judecatorul constată, astfel, că susținerile inculpatului Drăghici Daniel, în sensul că victima i-a adresat cuvinte jignitoare, l-a lovit peste mână și a ridicat mâna la colegul său, inc. Florea Ilie, nu au corespondent în materialul probator administrat până în prezent în cauză.” potrivit motivării.

Context. Incidentul s-a petrecut vineri, la un restaurant din Piteşti. Friteuza localului a luat foc, iar la fața locului au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie. În momentul intervenției, bărbatul nu a vrut să se îndepărteze.

În imaginile difuzate de presa locală se poate vedea cum la un moment dat barbatul este împinsă de un polițist, care îl trântește la pământ. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul de 63 de ani, care era căzut.

Bărbatului i s-a făcut rău, însă echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

Moartea bărbatului a fost una violentă, în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, a declarat, duminică, medicul-şef Dan Manu, care a prezentat rezultatele autopsiei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă