Ploaie de cenușă, incendii masive în noapte și mii de oameni fugiți din calea infernului, în Grecia: „O catastrofă biblică”

2 luni in urmă 56


Incendiile masive de vegetație din Grecia au continuat să ardă în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, la marginea capitalei, pe insula Evia și în alte zone ale țării, în vreme ce cel puțin o persoană a murit, alte 20 au fost rănite, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea flăcărilor, scriu Associated Press și Reuters.


Flăcările au continuat să ardă pe suprafețe masive în Grecia, vineri noapte și sâmbătă dimineață, amenințând noi zone locuite, după ce au devastat deja numeroase case și ferme.


Un incendiu care amenință cel mai important parc național din zona capitalei Atena a ucis un pompier voluntar, în vreme ce alte 20 de persoane au fost rănite în timp ce se luptau cu flăcările alimentate de cel mai rău val de căldură din ultimii 30 de ani, scrie Associated Press.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Latest images of wild fires from Greece.<a href="https://twitter.com/hashtag/Greecewildfires?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Greecewildfires</a><a href="https://twitter.com/hashtag/greeceisburning?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#greeceisburning</a> <a href="https://t.co/3aoesda5T7">pic.twitter.com/3aoesda5T7</a></p>— Anonymous Operations (@AnonOpsSE) <a href="https://twitter.com/AnonOpsSE/status/1423703147135045632?ref_src=twsrc%5Etfw">August 6, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Pompierii au luptat cu 154 de incendii săptămâna aceasta, iar 64 dintre ele erau încă active în noaptea de vineri spre sâmbătă.


Mii de localnici și turiști au fost evacuați din diferite zone ale țării.


Evacuări în toiul nopții din insula Evia


În scene apocaliptice desfășurate în această noapte, feriboturile au transportat 1.153 de persoane care au fugit dintr-un sat și de pe plajele insulei Evia. Asta după ce flăcările incendiului care arde acolo de zile întregi au tăiat orice alt mijloc de evacuare.


Incendii masive în insula Evia FOTO: EPA

Evacuări de pe insula Evia FOTO: Profimedia

Un alt incendiu major arde încă în sudul Peloponezului. Viceprimarul Eleni Drakoulakou, din Anatolikí Máni, o municipalitate din regiune, a declarat că 70% din zonă a fost distrusă.


„Este o catastrofă biblică. Vorbim despre (arderea a) trei sferturi din municipalitate”, a spus Drakoulakou, care a cerut guvernului să trimită aeronave pentru stingerea incendiilor.


Parc Național în pericol, lângă Atena


Problema este că numeroasele incendii au întins la maximum resursele forțelor elene. Atena a cerut ajutor UE, iar mai multe țări au răsouns deja. Pompieri din Franța, Ucraina, Cipru, Croatia, Suedia, România , Elveția și Israel au ajuns deja sau urmau să ajungă sâmbătă în Grecia.


Șeful Protecției Civile Nikos Hardalias a declarat vineri că pompierii se confruntă cu „situații fără precedent, excepțional de periculoase”.


Țara a fost afectată de un val de căldură care a urcat temperaturile la 45 de grade Celsius. Temperaturile au coborât vineri, dar vântul s-a intensificat, alimentând incendiile.


Zonă devastată de incendii în provincia Attica FOTO: Profimedia

Ordinele de evacuare a localităților au sosit constant, pe telefoanele localnicilor din zonele afectate, în vreme ce polițiștii și pompierii au fost nevoiți să meargă din ușă în ușă pentru a se asigura că oamenii au plecat.


Vineri, vântul și-a schimbat direcția de mai multe ori, așa că flăcările care ard la nord de Atena și pe insula Evia au devenit și ele imprevizibile, în unele cazuri întorcându-se pentru a amenința zone care abia scăpaseră de distrugfere la începutul săptămânii.


După ce a ars păduri și case spre Lacul Marathon, principalul rezervor de apă al Atenei, un incendiu a ajuns lângă Parcul Național Muntele Parnitha. Parcul, una dintre ultimele păduri importante de lângă capitală, încă mai poartă urmele incendiilor din 2007, potrivit Reuters.


Apel către atenieni: „Nu ieșiți din case”


Flăcările au continuat să ardă toată noaptea la nord de Atena şi în oraş a plouat cu cenuşă.


Aerul a devenit aproape irespirabil, din cauza fumului degajat de incendiile care au ajuns în suburbiile capitalei.


Cartiere din Atena, sub un nor de fum provocat de incendiile din nordul capitalei FOTO: Profimedia

„Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, le-au cerut autorităţile locuitorilor.


„Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă”, a avertizat sâmbătă dimineaţa la televiziune Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei responsabil cu protecţia civilă.


Potrivit acestuia, vântul s-a calmat totuşi pe parcursul nopţii, ceea ce le dă o şansă pompierilor în lupta cu flăcările.


Oameni arestați sub suspiciunea că au provocat incendiile


Cauzele incendiilor sunt încă investigate. Hardalias a declarat că trei pameni au fost arestați vineri sub suspiciunea că au pornit unele incendii, în două cazuri intenționat.


Două dintre persoanele arestate, în Agios Stefanos, au fost găsite de oamenii legii cu o cansitră de benzină, pe un pod. Suspecții, scrie Greek Reporter, nu au putut explica ce anume făceau cu carbunatul.


Oficialii greci și europeni au spus în același timp că de vină pentru numărul de incendii și pentru intensitatea lor sunt și schimbările climatice, care au accentuat seceta și căldura din această vară.


„Ne confruntăm cu o catastrofă de proporții istorice, iar schimbările climatice sunt principala cauză”, a spus Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziție. „Trebuie să îi susținem pe pompierii din prima linie și pe toți cei care și-au pierdut agoniseala de o viață în doar câteva minute”, a spus el.


Grecia nu este singura afectată de incendii. Turcia se luptă la rândul ei cu numeroase focare, la fel și autoritățile din Sicilia, Sardinia și Reggio Calabria, din sudul Italiei.


Incendii masive ard de săptămâni de zile în Siberia, în nordul Rusiei, în vreme ce vremea fierbinte a alimentat și incendii masive în California.


Pompierii români au ajuns în Grecia


Sâmbătă noapte, la orele 00.00, convoiul reprezentat de cei peste 100 de pompieri salvatori români care îi vor sprijini pe omologii lor eleni în lupta cu incendiile de vegetație a trecut prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-elen Kulata-Promachonas, potrivit Ministerului de Externe.


Pompierii români au ajuns în Grecia la primele ore ale dimineții de sâmbătă FOTO: Facebook/MAE

108 pompieri și 23 de autospeciale din România, în ajutorul salvatorilor greci FOTO: Facebook/MAE

Sprijinul internațional pe care România îl acordă autorităților din Grecia s-a realizat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.


România a trimis 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).


Misiunea salvatorilor va dura, în principiu, 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, dacă autoritățile elene vor solicita acest lucru, a precizat MAE.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă