Plenul reunit al Parlamentului, convocat joi la 16:00 pentru citirea moțiunii de cenzură

1 lună in urmă 14


Ludovic Orban și Anca Dragu au convocat plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului pentru joi la ora 16:00 pentru prezentarea moțiunii de cenzură depusă de către USR-PLUS și AUR, potrivit unui document oficial. Președintele Camerei Deputaților a subliniat, într-o declarație făcută miercuri la Parlament, că ordinea de zi va fi stabilită de către o ședință a birourilor permanente reunite care va avea loc înaintea plenului.


„Am decis azi să convocăm plenului camerelor reunite împreună cu președintele Senatului. Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi, nu e statutar ca președinții să stabilească ordinea de zi. Pentru stabilirea ordinii de zi, vom convoca birourile permanente. Este o obligație constituțională a președinților celor două camere de a convoca plenul pentru a permite respectarea constituției. Suntem obligați să convocăm camerele reunite, ca președinți. Nu noi suntem cei care stabilesc ordinea de zi”, a declarat Ludovic Orban.


El a subliniat că nu va vota moțiunea de cenzură, dar le-a transmis liberalilor că este obligația lui de președinte al Camerei Deputaților să înainteze procedura parlamentară.


„În calitate de președinte PNL apăr guvernul PNL, nu voi vota moțiunea de cenzură. În calitate de președinte al Camerei, am obligația constituțională de a proceda așa cum cere Constituția. Am obligația de a respecta Constituția și democrația. Dacă o moțiune de cenzură este blocată prin chichițe procedurale, șmecherii și boicotarea cvorumului și absența de la ședințe este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept”, a transmis Ludovic Orban.


Anterior, premierul Florin Cîțu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pentru că a fost comis un conflict între instituțiile statului prin faptul că Parlamentul a mers mai departe în discutarea moțiunii de cenzură.


Ședinţa de marți dimineață, 7 septembrie, în care Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să ia act de moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS – AUR pe 3 septembrie şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia, a fost suspendată pentru a patra oară din lipsă de cvorum. Drept urmare, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă