Plata garzilor medicilor, in atentia Avocatului Poporului. Ce informatii a solicitat Renate Weber ministrilor Sanatatii, Educatiei si Muncii

3 săptămâni in urmă 2

Plata garzilor medicilor a intrat in atentia Avocatului Poporului dupa ce medicul Marian Stamate a facut mai multe postari pe acest subiect pe retelele de socializare. Concret, Renate Weber a cerut informatii ministrilor Sanatatii, Educatiei si Muncii, Vlad Voiculescu, Sorin Cimpeanu si Raluca Turcan, dar si Colegiului Medicilor din Romania si Sindicatului Medical Romania.

"Un medic angajat cu contract de munca cu norma intreaga intr-o unitate sanitara are veniturile raportate la doua salarii de baza diferite, respectiv pana la ora 14,00 este remunerat cu un salariu corespunzator Legii 153/2017, iar in urmatoarele ore, cele de garda, munca sa este remunerata corespunzator unui alt salariu de baza respectiv OUG 114/ 2018. (...) S-a ajuns astfel la o situatie discriminatorie, medicul de aceeasi specialitate, cu aceeasi vechime, sa fie remunerat diferit, in functie de raportul pe care acesta il are cu unitatea sanitara, adica, daca este angajat cu norma intreaga, va avea garzile mai prost platite decat acelasi medic care nu are contract de munca cu norma intreaga", a explicat medicul Marian Stamate.

Ce aspecte vrea Renate Weber sa clarifice

Avocatul Poporului solicita clarificarea mai multor aspecte: in ce masura drepturile salariale aferente activitatii prestate de medici in linia de garda pot fi actualizate la nivelul anului 2021; analizarea oportunitatii ca garzile efectuate de personalul sanitar in afara normei legale de munca si a programului de lucru de la functia de baza in zilele lucratoare sa fie salarizate la nivelul salariului stabilit pentru norma de baza; ce masuri se intreprind pentru eliminarea inechitatilor determinate de aplicarea neunitara a sporului de pana la 75% sau 100% din tariful orar al salariului de baza, procent stabilit trimestrial de comitetul director, dupa consultarea organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentantilor angajatilor.

Avocatul Poporului mai solicita sa i se comunice daca exista situatii in care au fost efectuate garzii obligatorii si nu au fost platite si ce masuri s-au luat pentru preintampinarea unor astfel de cazuri pentru viitor, precum si care este modalitatea de plata a medicilor rezidenti pentru munca prestata, inclusiv in privinta garzilor efectuate.

Citeste si:

Harta interactiva a centrelor de vaccinare, in functie de tipul de vaccin. Cum poti vedea locurile disponibile si cat de mare e lista de asteptareCardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumeaAjutor pentru elevii care fac scoala online. O studenta a dezvoltat o aplicatie gratuita in care explica termenii pe care copiii nu ii intelegPovestea fabuloasa a unei angajate CEC Bank care a furat din conturi 1 milion de euro pentru a se razbuna pe sefi. Femeia a donat banii la bisericiExista miracole? Ce trebuie sa faca Romania pentru a se califica la Mondiale. Castigam grupa sau ne asteapta infernul
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă