Plasticul care se topeste in apa. Secretele unei inventii remarcabile care poate salva mediul inconjurator

2 săptămâni in urmă 29

Cercetatorii americani de la Universitatea Berkeley California au realizat o inventie miraculoasa, care va reduce extrem de mult poluarea Pamantului in urmatoarele decenii. Astfel, expertii s-au folosit de niste enzime speciale care consuma poliester si au conceput pentru prima data materiale plastice cu adevarat degradabile.

Experimentele au dus la concluzia ca acest plastic se deterioreaza in apa in doar doua zile, la temperatura de 40 de grade Celsius, iar in curand s-ar putea incepe productia unor astfel de structuri de unica folosinta revolutionare, potrivit Daily Mail.

Cele mai multe materiale plastice "compostabile", fabricate in ziua de astazi sunt realizate dintr-un poliester numit acid polilactic (PLA) si nu se degradeaza in timp. Prin urmare, toate produsele concepute din asa-ceva ajung la depozitele de deseuri sau polueaza Pamantul si apele sale.

Cercetatorii din Statele Unite au incorporat in noul material niste enzime care consuma poliester, protejate intr-o invelitoare speciala. Insa, cand plasticul este pus la caldura si in apa, enzimele sunt eliberate din locasul lor si actioneaza, descompunand materialul.

Aceste ambalaje revolutionare se pot degrada si sub influenta luminii ultraviolete, a anuntat echipa de cercetatori americani.

"Oamenii sunt acum pregatiti sa isi mute productia la polimerii biodegradabili pentru materiale plastice de unica folosinta", a declarat Ting Xu, expert la Universitatea Berkeley California.

Si lucrurile se vor misca destul de repede sustin oamenii de stiinta, dupa aceasta inventie. "Practic spunem ca suntem pe drumul cel bun. Putem rezolva aceasta problema continua a materialelor plastice din prezent, care nu sunt biodegradabile", a concluzionat cercetatorul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă