Planul de a „înverzi” din nou plaja din Mamaia, după modelul staţiunii din anii ’80

3 luni in urmă 13


Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a anunţat că va fi plantată prima barieră verde pe litoralul românesc. Astfel, staţiunea Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii ’80, a anunțat Bogdan Bola, conform publicaţiei locale info-sud.est.


În staţiunea Mamaia vor fi plantaţi copaci la marginea nisipului, aşa cum existau în urmă cu patru decenii.


“Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic, dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist”, a transmis Bogdan Bola pe Facebook.


Directorul Apelor Române spune că liziera de pe plajă va avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene a plajelor care vor fi lărgite.


„Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei”.


Conform ABADL, perioada de plantare este prevăzută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect.


„Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să «prindă» în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene”, a mai precizat Bogdan Bola.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă