Plângerea privind accesarea Registrului Electronic de Vaccinări de către consilierul lui Vlad Voiculescu a ajuns la DIICOT

4 săptămâni in urmă 23

DIICOT a preluat plângerea depusă de Corpul de control al premieruluii privind accesarea de către Ştefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru Vlad Voiculescu, a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări, folosind o parolă a Ministrului Sănătăţii, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Corpul de control al premierului a sesizat din 9 aprilie Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări.

Verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului, au arătat că, pe data de 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătăţii, iar tentativele de accesare sunt de la o adresă IP găzduită pe un server privat din Germania, informează Agerpres.

Guvernul a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că accesul în acest sistem se face prin username şi parolă de către: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, populaţie. Singura condiţie de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În replică, Ministerul Sănătăţii preciza, pe 9 aprilie, că Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară, informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii nu sunt secretizate, iar procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice.

De asemenea, și Vlad Voiculescu a transmis atunci că Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze datele respective.

„Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuțiile sale. Evident că de asta se ocupa. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate. Ministerul Sănătății a făcut solicitare la INSP. Lucrurile sunt cât se pote de clare. Accesul este al ministerului Sănătății, nu al unei persoane sau alta”, a declarat ministrul Sănătății.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă