Pierderile uriase aduse economiei mondiale de esuarea navei Ever Given in Canalul Suez

2 luni in urmă 2

Miliarde de dolari se pierd in fiecare zi in care nava de cointainere Ever Given blocheaza canalul Suez, in timp ce la capetele acestuia s-au strans deja peste 400 de nave comerciale care stau in asteptare pentru a trece spre si dinspre Marea Mediterana.

Potrivit Lloyds List, jurnalul industriei de transport maritim, care estimeaza ca blocajul impiedica marfurile in valoare de aproximativ 9,6 miliarde de dolari pe zi numai in marfa de containere, adica 400 de milioane de dolari pe ora.

Intrucat marfurile containerizate reprezinta doar 26% din traficul total prin canal, punctul de vanzare estimeaza ca valoarea reala totala a marfurilor retinute este probabil mult mai mare. Calculele aproximative sugereaza ca traficul spre vest valoreaza zilnic aproximativ 5,1 miliarde dolari, in timp ce traficul spre est valoreaza 4,5 miliarde de dolari.

Ever Given, o nava transportatoare de containere de 224.000 de tone inregistrata in Panama, s-a lovit, marti dimineata in Canalul Suez, in timp ce se indrepta din China catre Olanda. De vineri, sute de nave asteapta acum sa intre in canal din ambele parti.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Autoritatile responsabile cu circulatia navala in canalul Suez desfasoara in dupa-amiaza zilei de luni, 29 martie, operatiuni de amploare pentru repunerea pe traseu a navei Ever Given. Imaginile live, precum si pozitionarea GPS in timp real indica faptul ca vasul Ever Given a fost deblocat si s-a repus in miscare in jurul orei 16.00, ora Romaniei.

Cu toate acestea, dupa a 7 zi in care nava a ramas intepenita in malul canalului, putem face o estimara ca numai pe partea de containere au intarziat marfuri de aproape 70 de miliarde de dolari.

Aproximativ 12% din comertul global trece prin Canalul Suez, care leaga Marea Mediterana de Marea Rosie si creeaza cea mai scurta legatura maritima pentru marfurile care calatoresc din Asia in Europa. Impasul apare deoarece se estimeaza ca 90% din comertul global este transportat pe mare, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Pe masura ce blocajul continua zile intregi, apar tot mai multe semne de ingrijorare cu privire la modul in care acest lucru ar putea afecta economia si lanturile sale de aprovizionare globale din ce in ce mai conectate. SUA au intervenit pentru a oferi asistenta autoritatilor egiptene in eliberarea navei gigantice.

Petrolul care trece prin Canalul Suez


Din 39,2 milioane de barili pe zi de titei importat pe mare in 2020, 1,74 milioane de barili pe zi au trecut prin Canalul Suez, potrivit datelor companiei de cercetare Kpler. Aceasta reprezinta sub 5% din fluxurile totale, dar pe masura ce blocajul continua, impactul pe pret creste si mai mult.

Pretul petrolului au crescut vineri, cu 4% pe fondul speculatiilor conform carora deblocarea navei ar putea dura cateva saptamani. Castigul vin dupa scaderea preturilor joi, in ciuda blocajului.

Amploarea blocajului

Potrivit lui Douglas Kent, vicepresedinte executiv de strategie si aliante la Asociatia pentru Managementul Lantului de Aprovizionare, chiar si dupa ce nava este deblocata, impactul va continua sa fie resimtit. Navele vor ajunge in porturi simultan creand noi blocaje de trafic, de exemplu. Programele de marfa create cu luni inainte vor trebui remodelate cu navele care stau acum intr-un loc gresit, conform CNBC.

Pe de alta partea, Bloomberg anunta ca numarul navelor care asteapta sa intre in Canalul Suez se extinde pe masura ce calea navigabila ramane blocata. Datele compilate de Bloomberg arata ca sunt 429 de nave la coada sambata, comparativ cu aproximativ 100 la inceputul blocajului.

Transportatorii care vin, de obicei, cu marfuri precum cereale, carbune si minereu de fier reprezinta cea mai mare pondere a navelor blocate in si in jurul canalului. Datele indica, de asemenea, ca exista pana la 14 nave care ar putea transporta mii de animale.

CITESTE SI:

LIVE VIDEO Operatiunea de extragere a navei Ever Given. Vasul gigantic a fost repus in miscare dupa aproape o saptamanaA murit si al doilea barbat torturat de politistii de la Sectia 16. A fost gasit in locuinta unui cunoscutUn cunoscut medic roman, diagnostic sumbru dupa protestele din strada: "Scapa cine poate. Dumnezeu cu mila!""O mana de om pe strazi, in frig". Viata de film a lui Florin Nita, eroul Romaniei contra Germaniei. A muncit la o fabrica de cozonaciAncheta de amploare dupa ce un cosciug COVID a fost gasit la o groapa de gunoi de la marginea Capitalei
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă