Pieces of a woman Netflix: Nașterea acasă are riscurile ei. Iar răzbunarea-i arma prostului Cronică film

1 lună in urmă 70

Nașterea acasă și ieșirea din trauma unui act ratat. Există un trend social și iată replica lui artistică, “Pieces of a woman”. Există un trend social și are consecințele lui invizibile: “nasc acasă”, “fac totul natural”, “las bebelușul să-și aleagă ziua-ora, clipa”, “las bebelușul să intre direct în mediul microbian din casa în care va crește”. Consecințe pe care filmul le pune-n discuție. Cam ăsta e cercul de idei care definesc filmul Netflix, aflat pe primele locuri în popularitate. Filmul începe groaznic.

O femeie făcută bucăți, la propriu. Se chinuie să nască. Și o vedem plimbând un trup ca în pat, ba în cada de baie. Dar dincolo de plimbare, avem chinul, procesul, durerile facerii. Da, este desfășurat și filmat procesul de naștere. Totul natural, naturist, filmat de aproape. Mărturisesc că n-am rezistat prea mult. Am dat forward filmul. Dar cine vrea să-și bage nasul în treburile astea o poate face. Eu am pus la acest moment punct. Nu am dus scena, ce să fac. N-am dus nașterea unui copil, nașterea aceasta. Greu de găsit un moment mai generos și mai înălțător al unei femei să dăruiască viață. Recunosc n-am dus scena. N-am dus nașterea, plină de detalii carnale. N-am dus înălțarea.

Ce avea? Detalii de om filmate de aproape, din intimitatea durerii.

Femeia devenea fiară, femeia devenea carne. Femeia devenea irațiune. M-a speriat totul și am dat forward.

Am intrat apoi într-un alt film. Al răzbunării.
Mi-am spus: Aha, deci, s-a întâmplat ceva și am pierdut. Filmul merge la fel de dur în mintea femeii care iese bucăți din naștere. Copilul murise la naștere. Sunt analizate motivele, clipele acestei nașteri. Moașa devenise “țap ispășitor”. Femeia capătă un nume, un chip. Este Martha (Vanessa Kirby).

Chirurgia pe trupul posibilei mame se face acum pe creierul Marthei.
Ce faci când furia, neputința te înconjoară. Ce faci când cei dragi din jur îți alimentează furia și-ți dau o singură soluție: răzbunarea. Martha tace. Tace atât de mult încât Tăcerea devine personaj. Regizorul Kornél Mundruczó arată aventura acestei tăceri. Vrem să vedem ce face, ce spune Tăcerea. Și tăcerea Marthei “vorbește” despre lașitatea soțului, despre isteria și pofta de putere a mamei Marthei, răzbunare cu orice preț. Tăcerea, desigur, își caută un loc mai bun în care să se reverse. Bântuie în căutarea unei necesare vindecări a Marthei. Nu-l găsește. Nici procesul intentat moașei, care pare a fi de vină, nu o vindecă. Din contră, îi alimentează Marthei vinovăția, neputința. Copilul de la groapă nu se mai întoarce.

Nașterea naturală se încheie tragic. Răzbunarea se încheie și ea prost. Dar, în fapt, ne întreabă filmul, nu cumva tocmai ieșirea din logica asta act eșuat-răzbunare este vindecarea?

Martha își recunoaște vina deciziilor sale, greșite sau nu, n-are importanță. Recunoaște că omenește este posibil să greșești. Că-s limite în această naștere naturală, acasă. Și că nu este, așa cum se crede, un instrument universal.

Deci, nimic nu-i universal adevărat, nimic nu se aplică automat oricui.
Filmul rupe cu această groaznică teroare a formulelor fixe de salvare omenească. Filmul nu dă doi bani pe răzbunarea cu orice preț. Găsește, da, și de asta e bun, soluția aia grea, anevoioasă numită: hai să ne luăm seama, să raționăm. Putem un pic să gândim cu capul nostru. Chiar dacă e traumatizat.

Recunosc la “carnea” schimonosită de durere n-am rezistat, dar la creierul “schimonosit” de căutarea soluțiilor, da, am zâmbit.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă